2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Országnév helyett görög betűkkel jeleznék a mutánsokat

Hirdetés

Országnév helyett görög betűkkel jeleznék a mutánsokat

A genomadatbázisok, például a nextstrain.org szerint a SARS CoV-2 vírusnak jelenleg több mint ezer mutánsa ismert.

Eddig az aggodalomra okot adó változatokat földrajzi megjelenésük szerint azokról az országokról nevezték el, ahol először azonosították őket. Az Egészségügyi Világszervezet azonban – az egyes országok megbélyegzését elkerülendő – új, a görög ábécé betűin alapuló elnevezéseket honosított meg. A brit, dél-afrikai, brazil és indiai mutánsok új neve immár az alfa, béta, gamma és delta. Az egyszerűsített címkék nem fogják helyettesíteni a jóval bonyolultabb, tudományos elnevezéseket.

Coronavirus variants now have new names, to avoid stigmatizing countries. Here’s what we know about them: https://t.co/IWKwugaeHG pic.twitter.com/iBc69pEahF

— DW News (@dwnews) June 2, 2021

Hirdetés

India már korábban arra szólította fel a közösségi médiát: töröljék több százezer posztból a mutáns jelzőjét, mert „teljesen téves”. A kormány érvelése szerint az ún. „indiai mutáns” az ország rossz hírét kelti, és tekintélyromboló.

A Vietnámban azonosított új mutáns az alfa (B.1.1.7) és a delta (B.1.617) keresztezésének tűnik. Nguyễn Thanh Long egészségügyi miniszter szerint az új törzs gyorsan terjed a levegőben, ami magyarázatul szolgálhat az új fertőzések számának gyors emelkedésére májusban.

Vietnám viszonylag jól úszta meg a járványt. Annak kezdetétől 2021 májusának elejéig csupán 3500 fertőzést és 47 halálesetet regisztráltak a 98 millió lakosú országban. A kormány rövid, de szigorú korlátozásokkal fékezte meg a Covid–19 terjedését.

Május eleje óta azonban Vietnámban már több mint 3000 új esetet regisztráltak, csaknem annyit, mint az előző több mint egy év alatt. A góc az a két tartomány, ahol több százezer ember dolgozik a multik termelési részlegeiben.

Kulcsfontosságú a mutánsok azonosítása

A vietnámi fertőzöttségi ráta alacsonynak tűnhet. Az Ázsiában megjelenő új változatok azonban mindig aggasztók.

Középtávon az északi féltekén újra elszabadulhat a járvány a kiterjedt oltási program dacára. A globalizált világban a mutánsok gyorsan terjednek.

Ha az új törzsek alkalmazkodnak az emberi gazdatesthez, akkor az oltás, akár a fertőzés révén szerzett antitestek egy bizonyos ponton már nem fognak védelmet szavatolni.

Az antigén- vagy PCR-tesztek már nem fogják kimutatni a mutánsokat, hanem téves negatív eredményt fognak produkálni. Ezzel párhuzamosan a rendelkezésre álló védőoltások is fokozatosan megszűnnek működni – <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/07/orszag-helyett-gorog-betus-mutans/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiadványban magyarázzák az ukránoknak, hogy mit tegyenek egy teljes orosz invázió esetén

Kiadványban magyarázzák az ukránoknak, hogy mit tegyenek egy teljes orosz invázió esetén

Mi a teendő lőtámadás esetén, mi kerüljön bele a mentőládába, mit tartalmazzon a házipatika – ilyen …