2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Oroszország nukleáris fenyegetést jelent – mondta a japán miniszterelnök Hirosima 78. évfordulóján

Oroszország nukleáris fenyegetést jelent – mondta a japán miniszterelnök Hirosima 78. évfordulóján

78 éve, 1945. augusztus 6-án rázta meg a világot, amikor a Little Boyra keresztelt amerikai atombombát ledobták a japán Hirosima városára. A városra dobott bomba egyes becslések szerint 70, más becslések szerint 126 ezer civil halálát okozhatta, miközben hét–húszezer japán katona vesztette életét.

Három napra rá Nagaszaki is ugyanerre a sorsra jutott, ahol 60–80 ezer ember veszthette életét. Az amerikaiak által használt atombombák hozzájárultak ahhoz, hogy a második világháborút lezárják, és Japán feltétel nélkül letegye a fegyvert, így lezárva a történelem egyik legnagyobb áldozataival járó háborút.

Az atombombák használatának évfordulójáról Japánban minden évben megemlékeznek, így idén is egy állami rendezvény keretén belül értekezett arról Japán új miniszterelnöke, Kisida Fumio, aki idei beszédét ezúttal a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elindított ukrajnai háborúra, illetve Putyin atombombával való fenyegetésére refelektált.

Japán az egyetlen ország, amely egy háborúban atombombázást szenvedett el, és folytatni fogjuk az erőfeszítéseinket egy atommentes világért

– fogalmazott a miniszterelnök, akinek családja egyébként Hirosimából származik.

Beszéde egy pontján Kisida arról beszélt, hogy ami a két japán várossal történt 1945-ben, soha nem történhet meg újra, ezért továbbra is elkötelezettek az atommentes világ létrehozásában, ugyanakkor szerinte ez egyre nehezebb.

„Az ehhez [atommentes világhoz – szerk.] vezető úgy egyre nehezebbé válik a nemzetközi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/06/japan-hirosima-atombomba-oroszorszag-vlagyimir-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ukrán csapás történhetett Oroszország legfontosabb hídjánál

Ukrán csapás történhetett Oroszország legfontosabb hídjánál

A közösségi médiában jelent meg egy eddig meg nem erősített fotó, amely állítólag a híd …