2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Oroszország hosszú távú megszállásra készül: átvette az internet- és mobilszolgáltatást

Hirdetés

Oroszország hosszú távú megszállásra készül: átvette az internet- és mobilszolgáltatást

A dél-ukrajnai Herszon városában május 30-án 14:43-kor leállt a weboldalak betöltése a felhasználók készülékein. Az elkövetkező 59 percben a Herszon Telekom révén az internethez csatlakozók nem tudtak kapcsolatba lépni szeretteikkel, nem tudtak tájékozódni a legfrissebb hírekről, és nem tudtak képeket feltölteni például az Instagramra.

Ez a majdnem egy óra volt a kommunikációs elsötétedés időszaka. Amikor a weboldalak 15:42-kor elkezdtek újra életre kelni, minden normálisnak tűnt. A színfalak mögött azonban minden megváltozott: ettől kezdve az internetforgalom egy orosz szolgáltatón és Putyin megkerülhetetlen cenzúragépezetén keresztül zajlik.

Május végétől a megszállt kikötővárosban és környékén élő 280 ezer ember folyamatos online fennakadásokkal szembesült, mivel az internetszolgáltatók kénytelenek voltak az orosz infrastruktúrára átirányítani a kapcsolatokat – írta a Wired.

Hirdetés

A netes cégek azt az utasítást kapták, hogy az orosz megszállók éber szemei alatt irányítsák át a kapcsolatokat, vagy kapcsolják le teljesen a szolgáltatásokat.

Emellett új, orosz hívószámokat használó, márka nélküli mobiltelefonos SIM-kártyákat is forgalomba hoztak, ami még inkább az orosz hálózatok felé tereli a felhasználókat.

A megszállt területek „oroszosításának” egyik első lépéseként tartják számon az olyan szerverek, kábelszolgáltatók és mobiltornyok feletti ellenőrzés átvételét, amelyek lehetővé tették az emberek számára a szabad internet-hozzáférést.

A Herszon Telekom először április 30-án kapcsolta át internetforgalmát egy orosz hálózatra, majd május nagy részére visszatért az ukrán szerverekre. Május utolsó előtti napjától a helyzet véglegesen megváltozott.

A Herszon Telekom teljes forgalmát ettől kezdve a krími székhelyű, a 2014-es elcsatolás után létrehozott Miranda Media bonyolítja le, amely az orosz nemzeti távközlési szolgáltatóval, a Rosztelekommal áll kapcsolatban.

Egy nappal az átállás után az államilag ellenőrzött orosz média, a RIA Novosztyi hivatalosan is bejelentette, hogy a Herszoni és a Zaporizzsjai területeket átvezérelték az orosz szerverekre.

Napokkal korábban közölték, hogy a térségben az orosz hívószámot, a +7-et fogják használni.

Az információáramlás ellenőrzése erős fegyver

Ukrajna megszállt térségeiben – köztük Herszonban, Luhanszkban, Donyeckben és Zaporizzsjában – mintegy 1200 különböző internetszolgáltató van. A legtöbbjük kénytelen az orosz távközlési infrastruktúrához csatlakozni, mert az ukrán hálózatokat részben blokkolják, vagy teljesen lekapcsolják.

Az orosz invázió februári kezdete óta az internetes infrastruktúra megzavarása vagy letiltása gyakori taktika – az információáramlás ellenőrzése ugyanis erős fegyver. Orosz rakéták romboltak le tévétornyokat, egy műholdrendszer elleni kibertámadásnak

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/18/oroszorszag-hosszutavu-megszallasra-keszul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület …