2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orosz gáz nélkül megroppanhat a német gazdaság

Hirdetés

Orosz gáz nélkül megroppanhat a német gazdaság

Németország az ukrajnai orosz invázió óta nem lelkesedik az olaj- és gázembargóért, május 2-án ugyanakkor Christian Lindner pénzügyminiszter és Robert Habeck gazdasági miniszter jelezte: a német kormány kész támogatni az orosz olajimport uniós tilalmát.

A német támogatás lehetővé tette az Európai Bizottság számára, hogy május 4-én bejelentse, embargót javasol az év végére. Az ipari nagyhatalom Németország számára azonban az olaj sokkal kisebb problémát jelent, mint a gáz. Német politikusok szerint az orosz gázimport hirtelen leállítása megvalósíthatatlan lenne.

A megújuló energiaforrások mellett Németország egyetlen hazai energiaforrása a lignit. Az ország által elégetett fosszilis tüzelőanyagok túlnyomó többsége viszont importból származik, csakúgy, mint az urán, amely három fennmaradó atomerőművét táplálja. Az olaj és a gáz együttesen az elsődleges energia mintegy 60 százalékát teszi ki, és

Oroszország sokáig mindkettő legnagyobb szállítója volt.

Hirdetés

Az ukrajnai háború előestéjén Németország olajtermelésének egyharmadát, szén-, valamint földgáz-importjának több mint felét biztosították az oroszok. Ez az energiafüggőség nagyjából az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor az akkori Nyugat-Németország nehézipara olcsó energiát akart, és ezért cserébe kész volt ellátni a Szovjetuniót a gáz szivattyúzásához szükséges vezetékekkel.

A nyugatnémet kormányok eközben igyekeztek a szovjetekkel békés politikai kapcsolatot fenntartani. Később tovább bővítették gazdasági együttműködésüket is, ami az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 megépítésében csúcsosodott ki. Ezek a vezetékek közvetlenül kötik össze Németországot az orosz gázzal a Balti-tengeren, Ukrajnát teljesen kikerülve.

Mindent megváltoztatott a háború

Az orosz szén és olaj behozatalát azonban az ukrajnai háború miatt folyamatosan korlátozzák. Az Oroszországból érkező német olajimport aránya 35-ről 12 százalékra csökkent, a szénimport 50-ről 8 százalékra esett vissza. Április 26-án Habeck azt mondta, hogy napokon belül minden előkészületet meg kell tenni az orosz olajfüggőség megszüntetésére.

Németország viszont továbbra is erősen függ az orosz gáztól. Az orosz mezőkről származó […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/03/nemetorszag-energiavalsag-embargo-robert-habeck-olaj-gaz-gdp/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lélegeztetőgépen tartják és elveszítheti egyik szemét a világhírű író, Salman Rushdie

A rendőrség őrizetbe vette a késelés elkövetőjét, a gyanúsított a 24 éves Hadi Matar, aki …