2021. szeptember 25., szombatMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orosz befolyás a német választásra?

Hirdetés

Orosz befolyás a német választásra?

Ostromolják a német szövetségi parlamenti választás tisztaságába vetett hitet a német közösségi médiában terjedő álhírek, dezonformációk és összeesküvés-elméletek. A közelmúltban több millió megtekintést szerzett egy oltásellenes videó a YouTube-on, a Facebookon tízezrek osztották meg egy szélsőjobboldali pártot népszerűsítő bejegyzést, a vezető német politikusokat támadó egy Twitter-poszt hónapokon át gyűjtötte a lájkokat – írja a Politico. 

A brüsszeli lap szerint a Európa gazdasági motorját több ezer ilyen típusú közösségi médiabejegyzés hálózta be, és mind mögött a Kreml-közeli RT műsorszóró német nyelvű felülete, az RT Deutsch áll. 

Az RT (korábbi nevén Russia Today) hivatalos célja alternatívát ajánlani több nyelven futó felületein a nyugati fősodrású médiával és retorikával szemben. Kritikusai szerint azonban nem csinál mást, mint a putyini Oroszország stratégiai érdekeit érvényesíti: bomlasztja a nyugati társadalmakat és elülteti a Kreml narratíváját a nézők fejében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, az RT Deutsch belevetette magát a dezinformációs munkába, a Politico szerint a legaktívabb és legbefolyásosabb médiummá vált a német közösségi médiában. Március óta 22,7 millió interakciót jegyez a Facebookon bejegyzések, kommentek, megosztások és lájkok formájában, amivel rávert még az egyik vezető német lapra, a Bildre, és a Deutsche Welle közszolgálati műsorszóróra is. 

Nyilvánvalóan hatalmas kereslet van arra, amit Oroszország kínál itt a németeknek. (…) Az is világos, honnan jön a tartalom. Ez nem egy titkos információs művelet valami orosz partizán oldalról. Ráadásul valahogyan (a közösségi médiában nyújtott teljesítményükkel – szerk.) felülmúlják a legtöbb, már ha nem az összes hagyományos médiumot

– állapította meg Bret Schafer, a Washingtoni székhelyű German Marshall Fund (GMF) vezető kutatója. 

Az oroszok biztosítani szeretnék Németország energiaigényeit

Angela Merkel német kancellár 16 év regnálás után távozik a hatalomból úgy, hogy utolsó éveinek vitatott a megítélése. A 2015-ös menekültválság idején több százezezer ember befogadásáról döntött, ami mára a közvélemény-kutatások szerint komolyan megosztja a német társadalmat, hivatali idejének utolsó évében pedig elkészült az Oroszországot Németországgal összekötő, Berlin nemzetközi partnereit megosztó Északi Áramlat 2 gázvezeték, melyben széles körben Moszkva európai befolyásának erősödését látják. 

Vélhetően nem véletlen, hogy az RT Deutsch főként Annalena Baerbocknak, a Zöldek kancellárjelöltjének adja az ívet, Merkel pártját, a Kereszténydemokrata Uniót és annak jelöltjét, Armin Laschetet, valamint a szociáldemokraták egyre népszerűbb emberét, Olaf Scholzot viszonylag békén hagyja. 

Olaf Scholz, Annalena Baerbock és Armin Laschet

Olaf Scholz, Annalena Baerbock és Armin Laschet

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Baerbock elöször is zöld, így a fosszilis energiahordozóktól kirázza a hideg, külpolitikai elképzelései pedig korántsem nevezhetőek barátságosnak Oroszországgal szemben. 

A Deutsche Welle írása szerint ráadásul a Zöldek jelöltjét érő alaptalan vádakat a közzöségi felületeken a német sajtó szemrebbenés nélkül veszi át, olyan címlapsztorik jelennek meg, mint például: Annalena Baerbock be akarja tiltani a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/07/nemetorszag-valasztas-kancellar-oroszorszag-kozossegi-media-koronavirus-dezinformacio-merkel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ukrán külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak kötelessége országát egymilliárddal támogatnia

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba tárgyalásokat kezdett az Amerikai Egyesült Államok vezetőivel, mert szeretné feltornázni …