2020. október 30., péntekMa Alfonz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
2020.10.30. Alfonz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / „Örményország a valódi agresszor”

„Örményország a valódi agresszor”

Bár szombat hajnalban ideiglenes tűzszünetet hirdettek a felek, helyszíni tudósítások szerint alig enyhültek a harcok Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsán és Örményország újabb háborúja szeptember 27-én robbant ki, azóta legalább 376 ember vesztette életét a konfliktusban. 

Az Index korábban több cikket is közölt a konfliktusról, ezek egyike kapcsán keresett meg minket Azerbajdzsánban élő olvasónk, Gardalits Péter. A harmincas éveiben járó magyar férfi hét évvel ezelőtt költözött a Kaszpi-tengernél fekvő Szumgait városba. Bár otthonuk mintegy 400 kilométerre fekszik a konfliktuszónától, Gardalits Péter elmondta, környékükön is csapódnak be örmény rakéták.

„Amint meghirdették a tűzszünetet, azonnal lőni kezdtek. A hétvégén elhunytak többsége ráadásul gyerek” 

– mondta olvasónk, hozzátéve, a konfliktus-zónán kívül eső Gandzsa város civil lakóövezeteire mért csapást rakétákkal. „A terrortámadás során gyermekek és nők is meghaltak, számos civil megsebesült, köztük örmény állampolgár is” – tette hozzá informátorunk. Kiemelte továbbá, hogy az örmények folyamatosan bombázzák a konfliktus-zónán túl eső azeri civil falvakat és városokat, míg Baku tiszteletben tartja Örményország határait, és egyetlen egyszer sem lőtt örmény határokon belül. 

Gardalits Péter nem titkolja elfogultságát. Az Azerbajdzsánban családot alapító, jelenleg is a kaukázusi országban angoltanárként dolgozó férfi leszögezte: egyértelműen Örményország az agresszor.

A Szovjetunió összeomlását követően Hegyi-Karabahban azonnal akcióba léptek az örmény szakadárok. Kezdetét vette az azeriakkal szembeni etnikai tisztogatás

– fogalmazott. Videóbeszélgetésünk során videókat, fotókat mutatott, az azeri sajtóanyagokon meggyilkolt nők és gyerekek, tömegsírokban fekvő holttestei láthatóak. A jelenleg és korábbi konfliktusokban elkövetett, civilekkel szembeni brutalitásokkal kapcsolatban Gardalits Péter megjegyezte, szinte valamennyi állam Azerbajdzsán részeként tekint Hegyi-Karabahra. De emlékeztetett arra is, hogy a kaukázusi állam területi követeléseit az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1993-ban hozott határozata is alátámasztja.

Azeri zászlókat vivő és szlogeneket kántáló emberek Anar Alijev és felesége temetésén, akiket egy gandzsai támadás során öltek meg 2020. október 12-én
Azeri zászlókat vivő és szlogeneket kántáló emberek Anar Alijev és felesége temetésén, akiket egy gandzsai támadás során öltek meg 2020. október 12-én
Fotó: Umit Bektas / Reuters

Hegyi-Karabahban a Szovjetunió felbomlását követően, 1988-ban kezdődött véres háború, a több mint hat évig elhúzódó konfliktusban nagyjából 6000 örmény, s közel 12 ezer azeri vesztette életét. Bár a felek 1994-ben tűzszünetet kötöttek, azóta is rendszeresen kiújulnak a harcok a puskaporos térségben.

„A harminc éve visszatérő örmény provokációk hatására döntött úgy Azerbajdzsán, hogy felszámolja az örmény szakadárok Karabah, és térsége megszállását és felszabadítja a területeit” – folytatta Gardalits. Miközben a nemzetközi sajtóban visszatérő klisé, hogy a felek egymás hibáztatják a konfliktus kiújulása miatt, interjúalanyunk elmondása szerint Azerbajdzsánban egészen máshogy látják a most zajló háborút. 

Addig megyünk, amíg az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/13/ahol_a_gyerekek_is_egyenruhaban_jatszanak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csehországban kezd összeomlani az egészségügyi ellátás

Csehországban kezd összeomlani az egészségügyi ellátás

Naponta több mint ezer egészségügyi dolgozó fertőződik meg – ismerte el a CNN-nek Milan Kubek, a Cseh …