2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orkok és a disznókutyák – avagy a háború egy másik dimenziója

Hirdetés

Orkok és a disznókutyák – avagy a háború egy másik dimenziója

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden egyes ukrán város rakétákkal vagy drónokkal történő bombázása után, különösen, ha civil áldozatok is vannak, vagy az orosz csapatok által elkövetett újabb háborús bűncselekmények leleplezése után, napi televíziós beszédeiben „terrorista államnak” nevezi Oroszországot.

Mint Nemecsek Ernő

Ukrajnában a hivatalos szervek és az állami intézmények is kisbetűvel írják Oroszország nevét és fővárosát, sőt, gyakran az orosz elnök nevét is kisbetűvel írják. 

Egy ilyen brutális háborúban, amelyet Oroszország folytat Ukrajna ellen, az ellenség dehumanizálása az információs és pszichológiai manipuláció egyik eleme. És figyelembe véve, hogy mit tesznek az orosz katonák Ukrajnával, mi is megpróbáljuk őket ennek megfelelően elnevezni, és például kihagyni az államuk státuszát az értékrendünkben. Ezért Oroszország kisbetűs megjelenése

– mondta Tarasz Zsovtenko politikai szakértő az RFE/RL-nek.

Hirdetés

Moszkóvia

Ukrajna a gyakran használt „Malorosszija” (Kis-Oroszország) elnevezésre válaszul, amellyel Oroszország egyes részein ma Ukrajnát a 19. századi elnevezéssel illetik, a hatóságok és a közvélemény Oroszországot „Moszkvának” nevezi, ahogyan 1721-ig hívták, amikor Nagy Péter átnevezte Moszkvát Oroszországra.

Sőt, Ukrajnában petíciót is indítottak, hogy változtassák meg Oroszország nevét „Moszkóviára” (Moszkvai Fejedelemség). Az elnöki hivatal honlapján létrehozott petíció el is érte a szükséges számú szavazatot, és Zelenszkij nemrég arra kérte a kormányt, hogy fontolja meg a javaslatot, ami éles kritikák hullámát váltotta ki Oroszországban.

A jelenlegi oroszországi kormány minden lehetséges módon párhuzamot von államuk mai nevének hangzása és Oroszország vagy a Kijevi Rusz között. Történelmileg, kulturálisan és civilizációs szempontból minden a mi ukrán földjeinken kezdődött, az oroszok pedig a legjobb hagyományok szerint egyszerűen ellopták, egy kicsit módosították, és a sajátjukként adták ki. Ezért meg lehet érteni ezeket az ukrán javaslatokat az orosz állam nevének hivatalos átnevezésére vonatkozóan az Orosz Föderációról Moszkóviára

– mondta Tarasz Zsovtenko.

Márciusban, amikor a Zelenszkij-kormányt utasították, hogy fontolja meg az Oroszország Moszkóviára való átnevezésére vonatkozó javaslatokat, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is reagált, és ostobaságnak nevezte a feltételezést.

„Rassiszta”, „Rusznya”

A „rassiszta” elnevezés az angol Russia (Oroszország) és az angol Rasicm (rasszizmus) szavakból származik.

Az elnevezés utal azon emberekre is, akik a Kreml jelenlegi, az ukrajnai háború mögött álló ideológiájában hisznek.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/22/orosz-ukran-konfliktus-haboru-ukrajna-gunynev-oroszorszag-orkok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bakondi György: Fontos, hogy Erdogan maradt Törökország elnöke

Bakondi György azt mondta: a török elnök tevékenysége, a politikai stabilizáció, az Európába irányuló energetikai …