2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Óriási izraeli csapás érte az iráni nagykövetséget Szíriában, meghalt egy magas rangú parancsnok

Hirdetés

Óriási izraeli csapás érte az iráni nagykövetséget Szíriában, meghalt egy magas rangú parancsnok

Az izraeli csapás teljesen elpusztította az iráni nagykövetség damaszkuszi épületét. A halottak között van a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, Mohammad Reza Zahedi dandártábornok – jelentette az iráni állami média alapján a BBC.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a külföldi média jelentését.6

Hirdetés

Galéria: Óriási izraeli csapás érte az iráni nagykövetséget SzíriábanFotó: Louai Beshara / AFP

A szíriai védelmi minisztérium szerint izraeli repülőgépek a megszállt Golán-fennsíkok irányából vették célba a konzulátus épületét helyi idő szerint 17 óra körül.

A szíriai légvédelem lelőtte a kilőtt rakéták egy részét, de más rakéták átjutottak, és „lerombolták az egész épületet, megölve és megsebesítve mindenkit, aki benne volt” – tette hozzá a minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy folyamatban van a holttestek kiemelése és a sebesültek kimentése a romok alól, anélkül, hogy tájékoztatást adtak volna személyazonosságukról.

Legalább nyolc ember meghalt

Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a halottak között volt Zahedi dandártábornok is, akit a Forradalmi Gárda tengerentúli műveleti szárnyának, a Qudsz Erők egyik magas rangú parancsnokaként azonosított. Az állami televízió szerint több diplomata is a halottak között van.

Az iráni félhivatalos Tasnim hírügynökség jelentése szerint a 63 éves férfi 2008 és 2016 között „a Qudsz Erőknél tevékenykedett”, és a Forradalmi Gárda parancsnokaként szolgált Szíriában és Libanonban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, amely a szíriai helyszíni források hálózatára támaszkodik, arról számolt be, hogy nyolc embert öltek meg – a Qudsz Erők egyik magas rangú vezetőjét, két iráni tanácsadót és a Forradalmi Gárda öt tagját.

A CNN szerint Hoszein Akbari iráni nagykövet Damaszkuszban újságíróknak elmondta, hogy az épületet „izraeli F-35-ös harci gépek hat rakétájával vették célba”. Mint mondta, éppen akkor a nagykövetségen lévő irodájában tartózkodott, és szemtanúja volt a pusztításnak.

A Reuters riporterei a helyszínen, Damaszkusz Mezzeh kerületében látták, amint a katasztrófavédelem munkatársai a nagykövetség főépületével szomszédos diplomáciai épület romjain másztak fel. A szíriai külügyminiszter és a belügyminiszter is a helyszínen látták.

A hírügynökség szerint az Irán regionális megbízottjai elleni csapás az izraeli háború eszkalációját jelenti.

Iran confirms that its consulate in Damascus was targeted by six missiles launched by F-35 fighter jets.#Iran #Israel #Palestine #F35 pic.twitter.com/XzxFkT4G8V

— Raja Furqan Ahmed (@furqanraja1122) April 1, 2024

„Teherán kemény választ fog adni”

Szíria határozottan elítéli az ártatlan emberek életét követelő aljas izraeli terrortámadást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen” – jelentette ki a helyszínre látogató Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter. Hangsúlyozta: „Izrael agressziójával nem tudja befolyásolni Irán és Szíria viszonyát”.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért. Leszögezte: a konzulátus elleni csapás a nemzetközi egyezmények megsértésének számít.

Az al-Hadasz hírcsatorna szerint az iráni diplomáciai képviselet közelében olyan villák találhatók, amelyekben a Damaszkusszal szövetséges iráni vezetés elithadserege, a Forradalmi Gárda több katonai tanácsadója tartózkodik rendszeresen.

Tájékoztatásukból kiderült, hogy egy izraeli gépről elindított rakéta egy olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők. A SANA szíriai hírügynökség közlése szerint a nagykövetség tőszomszédságában álló konzulátusi részleg épülete teljesen megsemmisült.

Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és az épületrész földszintjén található nagyköveti rezidencia voltak.

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam iráni hírtelevízió is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/01/izrael-iran-sziria-damaszkusz-nagykovetseg-tamadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …