2020. október 29., csütörtökMa Nárcisz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2020.10.29. Nárcisz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Óriási FPÖ-bukás, szocdem siker a bécsi választáson

Óriási FPÖ-bukás, szocdem siker a bécsi választáson

A következő polgármestert (is) Michael Ludwignak hívják 

– ezt már a nyáron megmondta Birgit Hebein, Bécs zöldpárti alpolgármestere.

Ma estére alighanem igaza lett. 

Az 59 éves Ludwig – aki 2018 óta áll az 1,9 milliós osztrák főváros élén – az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője volt a mai bécsi választásokon, márpedig az első előrejelzések szerint az SPÖ 42 százalékkal fölényesen végzett az első helyen.

A párt jelenleg a zöldekkel közösen irányítja Bécset, és most is koalíciós partner(ek) után kell majd néznie.

Michael Ludwig

Michael Ludwig

Fotó: Joe Klamar / AFP

A főváros Ausztria kilenc tartományának egyike, a most megválasztott, százfős bécsi gyűlés tartományi parlamentként, a polgármester pedig tartományfőnökként is dolgozik egyben.

Az első előrejelzések szerint az országos szinten legnépszerűbb kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 17,5, a Zöldek 15, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig tíz százalékot kaphatott. Ez óriási FPÖ-bukást, több mint húsz százalékpont veszteséget jelent 2015-höz képest; igaz, akkor a migrációs válság is segítette a bevándorlásellenes szavazatokat. 

Wien-Wahl Trendprognose SPÖ 42.0 (+2.4), ÖVP 17.5 (+8.3), Grüne 15.0 (+3.2), FPÖ 10.0 (-20.8), NEOS 8.0 (+1.8), HC 4.0, Schwankungsbreite +/- 2.5

— ORF Breaking News (@ORFBreakingNews) October 11, 2020

Sokba fájt Ibiza 

A bécsi pártlisták vezetői közül főleg Heinz-Christian Strache rághatja a körmét: elemzők szerint a volt szabadságpárti alkancellár által gründolt Team HC Strache pártnak meg kell ugrania az ötszázalékos bejutási küszöböt ahhoz, hogy a politikus visszatérése az osztrák politikába reális legyen. Vasárnap este nem volt világos, ez-e a helyzet, Strache pártjának egyelőre csak 4 százalékot jeleztek előre.  

Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache

Fotó: Georg Hochmuth / AFP

Strache és az FPÖ útjai azt követően váltak el, hogy belebukott a tavaly májusban kirobbant Ibiza-botrányba.

Az alkancellárt kompromittáló videófelvétel kormányválságot idézett elő, a radikális jobboldali pártot pedig előbb ellenzékbe küldte, majd igen meggyengítette. A mostani, 20 százalékpontos visszaesésig. Rengeteg FPÖ-szimpatizáns átszavazhatott most a Néppártra – derül ki az első adatsorból. 

Az osztrák nagypolitika ismert erői mellett olyan tömörülések is debütáltak most Bécsben, mint 

  • A Jövő Szociális Ausztriája (SÖZ); ezt török származásúak vezetik, de a SÖZ – amelynek neve törökül ígéretet, szót, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/11/szocdem_siker_a_becsi_valasztasokon_strache_izgulhat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Betelt a pohár, összeurópai szankciókat követel  a francia kormány Törökországgal szemben

Betelt a pohár, összeurópai szankciókat követel a francia kormány Törökországgal szemben

Franciaország európai szintű szankciókat szorgalmaz Törökországgal szemben, miután az Európai Unió és Ankara között több …