2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Óriási csata folyik a földközi-tengeri gázmezőkért

Hirdetés

Óriási csata folyik a földközi-tengeri gázmezőkért

Rövidesen újabb dilemma elé áll az Európai Unió, mert a kontinensnek nemcsak a kieső kőolajra, és kőolajtermékre kell hamarosan alternatív forrást találnia, hanem a földgázra is. Utóbbi 40-45 százaléka jelenleg Oroszországból érkezik, így érthető, hogy az orosz földgáz szerepe kulcsfontosságú Európa energiaellátásában. A kontinens országai évente 350-360 milliárd köbméter földgázt importálnak. A lehetséges lelőhelyek kimerülése, a csúcsra járatott norvég termelés, azonban egyre nehezebb helyzetbe hozhatja rövid távon az Európai Uniót, ha nem lép időben. 

A lehetséges alternatívák közül a norvég, holland, brit gázmezők mellett egyre nagyobb figyelem irányul a Földközi-tenger keleti részén lévő lelőhelyekre. Egyes becslések szerint Ciprus partjainál mintegy ezermilliárd köbmétert is meghaladó gázlelőhely van.

Az első probléma az, hogy a kitermeléshez meg kellene állapodni Törökországgal Ciprus helyzetéről és a gázlelőhelyek megosztásáról.

Hirdetés

A Ciprus északi részén fekvő, önkényesen kikiáltott török ciprióta államot ugyanis Törökországon kívül más nem ismeri el. Gond az is, hogy Ankara a mai napig nem írta alá az ENSZ tengerjogi megállapodását, amely szerint minden, tengerparttal rendelkező országnak kizárólagos joga gazdasági tevékenységet folytatni a partjaitól 200 tengeri mérföldön (370 kilométer) belül fekvő kizárólagos gazdasági övezeten belül. Ankara célja elsődlegesen az, hogy a kitermelt gázt elsősorban országa területén keresztül juttassa el Európába. A problémák sorában ott van még Görögország, amely viszont Ciprus mellett áll. 

Az orosz–ukrán háború során – mint ahogyan a Politico emlékeztet – sokáig úgy tűnt, hogy a térség országai félre tudják tenni a régi sérelmeiket, és sikerül megegyezésre jutniuk. Márciusban Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök még egyeztetett is. Alig két hónappal a találkozó után azonban Erdogan megszakította a kapcsolatokat, a görögök pedig fokozott készültségbe helyezték csapataikat a török fenyegetőzésre hivatkozva.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/17/oriasi-csata-kezdodott-a-foldkozi-tengeri-gazert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület …