2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orbán Viktor után Vlagyimir Putyinnal találkozott Kína legmagasabb rangú diplomácia vezetője

Hirdetés

Orbán Viktor után Vlagyimir Putyinnal találkozott Kína legmagasabb rangú diplomácia vezetője

Oroszország és Kína kapcsolata fokozatosan fejlődik és új mérföldköveket ér el − jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Vang Jivel, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága Külügyi Bizottságának vezetőjével, a KKP Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagjával folytatott megbeszélésén.

Az orosz–kínai kapcsolatok úgy fejlődnek, ahogy azt az előző években terveztük, minden halad előre és fejlődik. Új mérföldköveket érünk el

– mondta az orosz államfő.

Putyin külön megjegyezte, hogy Kínában nagyon fontos belpolitikai események történtek, amelyek természetesen hozzájárulnak az ország megerősödéséhez, megteremtik a feltételeket a fokozatos fejlődéshez a Kínai Kommunista Párt terveinek megfelelően − írta az orosz állami TASZSZ hírügynökség. 

Hirdetés

A Kínai Kommunista Párt 2022. október 16. és 22. között tartotta 2022-ben Pekingben 20. kongresszusát. A KPK Központi Bizottságának utolsó ülésén megválasztott, megújult összetételű tagok jóváhagyták a Politbüro és az Állandó Bizottság új összetételét. Hszi Csin-pinget harmadik ötéves ciklusára újraválasztották a Központi Bizottság főtitkári posztjára. 

Az orosz vezető megjegyezte, hogy Oroszország és Kína kapcsolata a kétpólusú világpolitikai rendszer összeomlása után különösen fontos, és hozzájárul a világ stabilitásához.

A nemzetközi kapcsolatok ma összetettek. A kétpólusú rendszer összeomlása után nem lettek jobbak, épp ellenkezőleg, még élesebbek lettek. Ebben a tekintetben a Kínai Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés a nemzetközi színtéren, amint azt már többször hangsúlyoztuk, nagyon fontos a helyzet stabilizálása szempontjából

− mondta Putyin.

Kína új típusú együttműködést épít

„Örülök, hogy újra beszélhetek önnel, régi barátommal kölcsönös kapcsolataink fejlesztéséről, úgy gondolom, hogy mindenképpen új konszenzusra jutunk” – mondta Vang Lavrovnak szerdán, néhány nappal a Kreml ukrajnai teljes körű inváziójának első évfordulója előtt.

Nem számít, hogyan változik a nemzetközi helyzet, Kína hajlandó volt és továbbra is hajlandó fenntartani a pozitív kapcsolatokat Oroszországgal a nagyhatalmak közötti új típusú együttműködés kiépítésében

− fogalmazott. 

Vang – akinek Lavrov gratulált Hszi Csin-ping kínai vezető legfőbb külpolitikai tanácsadójává való nemrégiben történt előléptetéséhez – kijelentette, arra törekszik, hogy „megerősítse és elmélyítse a kínai–orosz barátságot, bármi történjék is” − írta meg a CNN

A kínai diplomácia vezetője elmondta, hogy Hszi és Putyin vezetése alatt a két ország fenntartotta stratégiai elszántságát, és − az Egyesült Államokra tett nyilvánvaló célzásként − „határozottan ellenállnak minden egyoldalú zsarnoki magatartásnak, és rendíthetetlenül védik szuverenitásukat, biztonságukat és fejlődésüket”. 

Sziklaszilárd kapcsolatok

Vang azt mondta Nyikolaj Patrusevnek, az orosz Biztonsági Tanács vezetőjének, Putyin egyik legközelebbi szövetségesének, hogy Peking és Moszkva kapcsolatai sziklaszilárdak.

Patrusev azt mondta Vangnak, hogy Kínának és Oroszországnak össze kell tartania a Nyugat növekvő nyomásával szemben, és ironikusan példaként említette az orosz offenzívát, amelyet „a Nyugat által Ukrajnában elszabadított véres eseményeknek” nevezett.

Oroszország többször vádolta a Nyugatot az ukrajnai háború kirobbantásával, miközben megpróbálta tagadni a felelősséget az incidensért, amely a jelentések szerint több tízezer ember halálába került. Peking megismételte ezt az üzenetet, Moszkva provokáció nélküli támadásáért az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit tette felelőssé.

A Nyugat Oroszország és Kína megfékezésére irányuló kampánya miatt az orosz–kínai koordináció és interakció további elmélyítése a nemzetközi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/22/haboru-vang-ji-vlagyimir-putyin-kina-oroszorszag-szergej-lavrov-latogatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

A holland hatóságok péntek reggel letartóztattak egy apeldoorni férfit, aki rálőtt a feje fölött repülő …