2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orbán Balázs: 1914-ben vagyunk, Európa nem nyerhet

Hirdetés

Orbán Balázs: 1914-ben vagyunk, Európa nem nyerhet

A múlt hónapban John Mearsheimer professzor először járt Budapesten, hogy bemutassa A nagy téveszme című, nagy sikerű könyvének magyar fordítását: Liberális álmok és nemzetközi realitások – emlékeztetett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a The National Interesten megjelent írásában. Szerinte az ukrajnai háború fényében a könyvbemutatót nem is lehetett volna jobban időzíteni. Azóta azt szorgalmazza, hogy a vezetők inkább térjenek vissza a reálpolitikához, és azt javasolja, hogy a nemzetközi politikát a realista elvekre építsék – fogalmazott írásában a politikus.

A könyvvel kapcsolatban a miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott: rávilágít a realizmussal kapcsolatos gyakori tévhitre, miszerint a közvélemény a realistákat gyakran háborúpárti sólymoknak tartja, szemben az idealistákkal, akik látszólag csak a békét követelik, a szabályokon alapuló nemzetközi rendet támogatják, és szigorúan csak akkor lépnek fel háborúban, ha minden más lehetőség kudarcot vall. „Könyvében Mearsheimer ezt a látszólagos ellentmondást azzal magyarázza, hogy minden elvi alapú külpolitika mögött egy univerzális, világmegváltó ideológia áll, amely nem bírja a versenyt. A Nyugatról érkező liberális idealizmus éppúgy birodalmi ideológia, mint az orosz »Moszkva, a harmadik Róma« vagy a kínai »Minden az ég alatt« eszméje.”

A birodalmi gondolatok egy ponton elkerülhetetlenül háborút fognak előidézni. A realizmus ezzel szemben a status quo megőrzésére törekszik anélkül, hogy ideológiát kellene terjeszteni, és ennek következtében kevesebb konfliktust fog eredményezni

– fogalmazott.

Hirdetés

Orbán Balázs szerint sokan szeretnek történelmi párhuzamot találni a jelenleg zajló ukrajnai háborúval. „Ma a legtöbb szakértő azt állítja, hogy ismét 1938-ban vagyunk, a müncheni kongresszus idején, ahol nem szabad megbékítenünk az agresszort, és a szabadság megőrzése érdekében a lehető leghatározottabban vissza kell vágnunk. Mások a hidegháborúra hivatkoznak, és hasonló blokkok kialakulását jósolják, mint amilyeneket 1949 és 1991 között láttunk” – magyarázta.

Én azt állítom, hogy 1914-ben vagyunk, az első világháborút megelőző hónapokban

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/27/orban-balazs-the-national-interest-haboru-oroszorszag-ukrajna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A korrupcióból kimaradt baloldali EP-képviselők is szégyellik magukat a brüsszeli botrány miatt

A brüsszeli korrupciós botrány egyre dagad, és míg az igazságszolgáltatás teszi a dolgát, addig a …