2021. június 16., szerdaMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.16. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Online nyomozták ki, hogy a koronavírus egy laborszökevény

Hirdetés

Online nyomozták ki, hogy a koronavírus egy laborszökevény

Az utóbbi egy évben rendre rasszista összeesküvésnek minősítették azt a felvetést, hogy a világjárványt okozó SARS-CoV-2, köznyelven a Covid–19 megbetegedést okozó koronavírus a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki és indult világhódító útjára. Míg az amerikai elnökválasztás közeledtével Donald Trump egyre keményebben beleállt a „Kína-vírus-teóriába”, a liberális fősodrású média az amerikai hírszerzéssel egyetemben igyekezett ezt megcáfolni, a gyanú szerint szándékosan gyengítve a volt elnök választási esélyeit. 

A demokrata elnökkel a Fehér Házban azonban új erőre kapott a laborszökevény-elmélet, a hírszerzés sem tartja már kizártnak, sőt Joe Biden utasította is az illetékes szerveket, hogy három hónapon belül állapítsák meg: vuhani laborból szabadult-e el a vírus, vagy sem. 

A Newsweek szerint a hirtelen irányváltás annak tudható be, hogy az elméletet erősítő bizonyítékok úgy felhalmozódtak, hogy már nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Ez pedig a kibertérben tevékenykedő, nyilvánosan elérhető forrásokkal dolgozó hobbinyomozók fáradhatatlan kutakodásának köszönhető. 

Drasztikus helyzetek drasztikus lépéseket kívánnak

Az említett nyomozók DRASTIC néven egy külön csoportot hoztak létre felfedezéseik megosztására és összeegyeztetésére, de sokáig csak a Twitter világában voltak ismertek. A hosszabb nevén Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating COVID–19 (Decentralizált Radikális Autonóm Kutatócsapat a Covid–19 Feltárására) eleinte rendre zsákutcába futott a vírus eredetének kutatásában, és nemegyszer összekülönbözött az elméletet elvető tudósokkal. Idővel azonban módszereik finomhangoláson estek át, minőségi munkájuk pedig egyre nagyobb követőtábort vonzott be, köztük tudósokat és újságírókat. 

Hirdetés

A DRASTIC kutakodásaiból egyebek közt az derül ki, hogy:

  • a Vuhani Virológiai Intézet hatalmas koronavírus-gyűjteménnyel bírt, köztük a SARS-CoV-2 bányában begyűjtött legközelebbi rokona;
  • az intézet aktívan kísérletezett a kórokozókkal hiányos biztonsági intézkedések mellett;
  • miközben maga a labor és a kínai hatóságok mindent megtettek, hogy mindezt eltussolják. 

Persze ez nem bizonyít még semmit, és Kína együttműködése nélkül aligha lehet majd egyértelműen bizonyítani az elméletet. Mindazonáltal a DRASTIC által összegyűjtött adatok, tanulmányok és egyéb információmorzsák kétségbevonják azt a verziót, hogy a vírus csak úgy átugrott az emberre, mondjuk a vuhani vadhúspiacon. 

A nagy falazás Kínának

Jó ideig befolyásolta a közvéleményt arról, hogy a laborszökevény-elmélet marhaság  a járványgyanús kórokozók nemzetközi tanulmányozásával foglalkozó NGO elnökének megnyilvánulásai. Peter Daszak biológus huszonhat másik tudóssal egyetemben ítélte el az elméletet a The Lancet tekintélyes orvosi laphoz eljuttatott nyílt levélben, és bárkinek nekiment, aki ezzel ellenkező álláspontra helyezkedett. 

A Virológiai Intézet Vuhanban

A Virológiai Intézet Vuhanban

Fotó: Hector Retamal / AFP

Daszak szavát jó ideig szinte senki sem vonta kétségbe, abból kiindulva, hogy saját szervezete, az EcoHealth Alliance jó hírét kockáztatta volna ezzel. Ebben akaratlanul Donald Trumpak is szerepe volt, hiszen az elméletet politikai kérdéssé tette, és mivel Daszak kitartott álláspontja mellett, a Trump-kormányzat felmondott minden szerződést az NGO-val. A biológust pedig egyes orgánumok egyenesen a jobboldali összeesküvéselmélet-gyár mártírjának állították be. 

Csakhogy Daszakról azt is tudni kell, hogy szorosan együttműködött Si Cseng-livel, a vuhani laboratórium igazgatójával, és több százezer dollárnyi amerikai kormányzati támogatást kapott a koronavírus genetikai módosításának tanulmányozására a vuhani intézetben.

Azért Vuhanban, mert az Egyesült Államokban 2014-ben az ilyen jellegű kutatásokat betiltották. A nyílt levél aláíróiról pedig kiderült, hogy az EcoHealth úgy fogdosta össze őket, hogy úgy tűnjön, a nyilatkozat tudósok széles körének álláspontját képviseli. 

Arról a Peter Daszakról beszélünk, aki tagja volt a vírus eredetét kutató, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által Kínába delegált csapatnak.

Tehát nem elég, hogy Daszak kutatóként dolgozott Vuhanban a Virológiai Intézet igazgatójával, de a Kína előtti meghunyászkodással vádolt WHO pont őt küldte oda vizsgálódni. Elfogulatlansággal aligha lehet meggyanúsítani. A biológus ráadásul ki is használta, hogy Trump átpolitizálta a témát, februárban a Joe Bidennek címzett Twitter-posztjában azt írta:

Kérem, ne hagyatkozzon túlságosan az amerikai hírszerzésre. Trump alatt egyre jobban elszakadtak az eseményektől, és őszintén szólva sok téves megállapítást tettek. Nagyon csalódott vagyok, hogy ez a nyilatkozat, amely alááshatja munkánk hitelességét, azelőtt hangzott el, hogy beszámolónkat közzétettük volna. Mint a csapat egyetlen amerikai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/03/online-nyomoztak-ki-hogy-a-koronavirus-egy-laborszokeveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Aggódik az Egyesült Államok a melegellenes magyar törvény miatt

Mély aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei …