2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Öngyilkos lett a csernobili katasztrófa egyik legfőbb szemtanúja

Hirdetés

Öngyilkos lett a csernobili katasztrófa egyik legfőbb szemtanúja

Viktor Szmagin 1986-ban műszakvezetőként dolgozott a csernobili atomerőmű négyes egységében a végzetes napon, április 26-án, amikor a robbanás történt. Reggel 8-kor állt volna munkába, de a hajnal fél 2 előtt nem sokkal megtörtént a detonáció. A férfi szemtanúja volt annak, amint a négyes blokk központi irányítóterme megsemmisült, és a következő órákban részt vett azokban a munkálatokban is, amelyekkel a katasztrófa által okozott károkat igyekeztek mérsékelni. 

Az eseményről készült egyik leírásban, amely a Chernobyl Gallery nevű honlapon található, egy ponton említik őt név szerint: eszerint hajnal 6 óra körül nagyjából 20 percet töltött egy radioaktív vízzel elöntött szobában, hogy elzárjon egy szelepet, és mintegy 280 radnak megfelelő mennyiségű sugárdózist kapott (ez rendszerint már súlyos egészségügyi problémákat okoz).

Az mk.ru hírportál szerint Szmagin hétfő hajnalban öngyilkos lett Moszkvában: egy többemeletes lakóház ablakán vetette ki magát. A testét járókelők találták meg az utcán, a kiérkező mentősök már csak a halálát tudták megállapítani. 

A hatóságok azért is vélik öngyilkosságnak az esetet, mert Szmagin az íróasztalán egy búcsúüzenetet is hagyott,

Hirdetés

amelyben arról írt, hogy milyen állapotban volt az utóbbi napokban, és bocsánatot is kért.

Az üzenetben kitért arra is, hogy vasárnap este elmondta feleségének: több rákos daganatot is érez a testében. A nő azt ígérte, hogy másnap elmennek orvoshoz.

Felesége szerint Szmagin ekkor lefeküdt aludni (külön szobákban aludtak). Az asszony hajnalban felkelt, és azt látta, hogy ég a lámpa a férje szobájában. Ezután reggelit készített, majd megnézte, hogy mit csinál, de nem találta a szobában – vélhetően azért, mert addigra már kivetette magát az ablakon. 

Szmaginnak a csernobili események miatt súlyos sugárbetegsége alakult ki, legalább hét alkalommal műteni is kellett emiatt. Minden évben elküldték egy különleges kezelőközpontba, de csak lassítani tudták az állapota romlását  – írta az mk.ru.

<img id="kep_szerkfoto_image_51515033" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/24/oroszorszag-csernobili-katasztrofa-szemtanu-halal-ongyilkossag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …