2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ömlik a lobbipénz az Európai Unióba

Hirdetés

Ömlik a lobbipénz az Európai Unióba

Sok brüsszeli hivatalnok álomkarrierjét váltja valóra az Európai Bizottság egykori kereskedelemért felelős biztosa, Phil Hogan. Miután az ír politikus az uniós bürokrácia csúcsszervében töltött be vezetői pozíciót, most egy nemzetközi jogi iroda, a DLA Piper lobbistájaként térhet vissza Brüsszelbe. Erről először a vállalat számolt be közleményében.

Hogan tapasztalt politikai vezető, nemzeti és nemzetközi tisztségeket is elfoglalt már. Legutóbb az Európai Bizottság mezőgazdaságért és nemzetközi kereskedelemért felelős biztosa volt

indokolta döntését a hírlevél. Az ír expolitikus szenior stratégiai és politikai tanácsadóként csatlakozik a cég brüsszeli stábjához. 

Ezzel Hogan korábbi kudarcából kovácsolt sikert, tavaly nyáron ugyanis egy botrány következtében kénytelen volt lemondani biztosi tisztségéről. Az úgynevezett Golfgate-ügyet a járványügyi óvintézkedések megsértése váltotta ki. Miközben sorra zárkóztak be a tagállamok és takaréklángra állt az Európai Unió bürokráciája is, Hogan részt vett az ír parlament golfegyesületének nyolcvan fős gálavacsoráján. Annak ellenére, hogy az akkor hatályos jogszabályok szerint, Brüsszelből hazatérve két hétre házi karanténba kellett volna vonulnia. Az érzékeny időszakban kipattant botrány következtében az ír kormány is elhatárolódott a politikusoktól, majd a fokozódó politikai nyomás hatására biztosi állását is kénytelen volt feladni.

Hirdetés

Bár ezzel az évi 270 ezer eurót (közel 95 és félmillió forintot) fizető állásától is búcsút inthetett, az ír politikusnak nem kellett kétségbe esnie. Az Ellwood and Atfield brit fejvadászcég korábbi kutatása szerint az uniós lobbistáknak sem kell panaszkodniuk.

Egy vezető politikai tanácsadó akár több mint 350 ezer eurót, vagyis 123 és félmillió eurót is hazavihet évente.

Miközben a vezető beosztású, férfi lobbisták átlagfizetése 147 ezer euró (51.8 millió forint).

Nem meglepő, hogy az Európai Unió intézményeiben dolgozó tisztviselők, politikusok hivatali idejük lejárta után gyakran vállalati lobbistaként térnek vissza. A szakzsargon ezt forgóajtó jelenségnek nevezi, ami nem csak etikátlan, de a legtöbb országban jogszerűtlen is. Az EU-ban van erre vonatkozó szabály, eszerint a biztosok a távozásukat követő két évben nem térhetnek vissza lobbistaként.

Ahogyan azonban arra az EU Observer felhívja a figyelmet, Hogan esetében ez az időszak 2022 augusztusában járna le. A brüsszeli hírportál ezért megkereste az Európai Bizottságot, arról érdeklődtek, hogy az egykori ír biztos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/22/eu-lobbi-bizottsag-phil-hogan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálibok belügyminisztere

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálibok belügyminisztere

Öngyilkos merénylők hozzátartozóit fogadta, pénzt adott, illetve földet ígért nekik a Szirádzsuddín Hakkáni, az afganisztáni …