2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Olyan lesz az ukrán ellentámadás, mint a normandiai partraszállás

Hirdetés

Olyan lesz az ukrán ellentámadás, mint a normandiai partraszállás

A CNN és más hírportálok által áttekintett műholdfelvételeken látható, hogy milyen kiterjedt védelmi rendszereket építettek ki Dél-Ukrajna egyes részein az oroszok: tankcsapdának szánt árkok, akadályok, aknamezők és lövészárkok rétegeit. 

A mélységi védművek több száz mérföldön keresztül készen állnak a kanyargós déli fronton – ahol az ukrán erők várhatóan az elkövetkező hetekben összpontosítják ellentámadásukat. Az ukránok számára az lesz a kihívás, hogy ezeket az akadályokat gyorsan megkerüljék vagy leküzdjék, olyan lendülettel, ami megzavarja az orosz parancsnokságot és irányítást. 

Több, a Maxar Technologies által a CNN-nel megosztott, szerdán készült műholdfelvételen kiterjedt lövészárkok láthatók a Zaporizzsjai területen fekvő Polohi városától keletre. A Reuters által készített képelemzés több ezer védelmi állást talált egy hatalmas területen.

Ezek azt mutatják, hogy „Oroszország állásai leginkább a frontvonalak közelében koncentrálódnak a délkeleti zaporizzsjai régióban, keleten és a Krím félszigetet Ukrajna többi részével összekötő keskeny földsávon” − olvasható a Reuters elemzésében. Stephen Wood, a Maxar munkatársa szerint

Hirdetés

ezek a védelmi rendszerek egy hatalmas területen, a déli Krímtől egészen Donyeck egyes részeiig terjednek.

Hónapokig tartó felkészülés

A védelmi vonalak azt követően kezdtek felépülni, hogy az orosz erők novemberben kivonultak a herszoni régió egy részéről, és lényegében egy új védelmi vonalat hoztak létre, amely Dél-Ukrajna nagyrészt vidéki területein húzódik. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma novemberben közölte, hogy két gyárban beton „sárkányfog” tankcsapdákat gyártanak.

Az ilyen védekezés azonban csak annyira jó, amennyire az egyes szektorokhoz rendelt csapatok. Önmagukban csak korlátozott akadályt jelentenek. Ezért is vezényelnek az oroszok több egységet Dél-Ukrajnába. Ezek a védelmi vonalak kritikus jelentőségűvé váltak az általános céljaik szempontjából.

Műholdas felvételek azt mutatják, hogy a Krím északi részén egy orosz bázis – amely februárban még tele volt felszereléssel, többek között tüzérséggel és tankokkal – a múlt hétre szinte teljesen kiürült. Nem világos, hová került a felszerelés, de valószínű, hogy északra küldték, hogy megerősítsék az orosz védelmi vonalakat.

Még így is rendkívül nehéz megmondani, hogy egy ilyen hosszú frontvonal egyes szakaszaira hány orosz katonát osztottak be, és milyen az emberanyag minősége. Az ukránok számára kritikus fontosságú lesz, hogy az offenzíva előtt megszakítsák az utánpótlási vonalakat, megsemmisítsék a lőszerraktárakat, és támadják az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/30/haboru-oroszorszag-ukrajna-orosz-ukran-konfliktus-ellentamadas-muholdas-kepek-melysegi-vedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban …