2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Olaf Scholz győzött Németországban, jönnek a nemzetközi reakciók

Hirdetés

Olaf Scholz győzött Németországban, jönnek a nemzetközi reakciók

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfői Twitter-üzenetében gratulált Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellárjelöltnek pártja vasárnapi választási győzelméhez – írja az MTI. Az EP elnöke, akinek pártja az európai baloldali politikai szövetséghez tartozik, kiemelte üzenetében:

Egy ilyen történelmi válság után nincs vesztegetni való időnk, Európának erős és megbízható partnerre van szüksége Berlinben ahhoz, hogy folytatni tudja a szociális és zöld fellendülésért folytatott munkát.

A francia Európa-ügyi államtitkár, Clément Beaune a France2 közszolgálati televízióban arról beszélt, Franciaország reméli, hogy mielőbb egy erős német kancellárt tudhat maga mellett annak érdekében, hogy az Európai Unió előre tudjon lépni jövő évi francia elnöksége idején.

A francia érdek az, hogy mielőbb erős német kormány jöjjön létre

Hirdetés

 – hangsúlyozta a Németországban megkezdett és várhatóan nehéz koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban. Az államtitkár jelezte, hogy az informális egyeztetések már megkezdődtek a német politikai pártokkal annak érdekében, hogy „megismerjük egymást, és gyorsan együtt tudjunk dolgozni”, amint megalakul az új kormány Berlinben.

Az érintett pártok „valamennyien elkötelezett, vállaltan Európa-barátok” – emelte ki a francia kormánytag. Ugyanakkor a költségvetési és a védelmi kérdésekben a német politikusok nem ugyanúgy gondolkodnak, mint a párizsi vezetők.

Lesznek különbségek és nehézségek időnként a tárgyalásokban Franciaországgal a következő hónapokban. (…) Kétségtelenül könnyebb a szociáldemokratákkal egyeztetni beruházási kérdésekről vagy a költségvetési szabályokról, de egyszerűbb a CDU-val a védelmi és a biztonsági kérdésekről tárgyalni

 – vélekedett Clément Beaune.

Az új német kancellár hivatalba lépéséig elemzők szerint Emmanuel Macron francia elnök európai szinten erősebb pozícióba kerülhet. „De ha Európában valaki egyedül erős, az semmire sem jó, mert nem tud reformokat indítani a beruházásban, a gazdaságban, az energiában európai partnerek nélkül” – fogalmazott az Európa-ügyi államtitkár.

Az Európai Unió jövő év első felében esedékes francia elnöksége alatt Emmanuel Macron több területen is reformokat szeretne kezdeményezni, egyebek mellett az európai minimálbér bevezetéséről és a digitális óriáscégek európai szintű szabályozásáról.

Csehországban nem számolnak azzal, hogy a német parlamenti választások eredménye befolyással lenne Prága és Berlin viszonyára.

Alakuljon Berlinben bármilyen kormány, a fontos az, hogy megértsük egymást, és tudjunk közösen dolgozni országaink és Európa érdekében

 – írja Jakub Kulhánek szociáldemokrata cseh külügyminiszter Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében. A miniszter szerint a cseh–német kapcsolatok az utóbbi években nagyon jól alakultak, és bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is. Kulhánek úgy véli, jó esély van a két ország stratégiai partnerségének megerősítésére a kereskedelemben, a tudományban, a közlekedésben, a biztonságpolitikában és az Európai Unióban is.

Németország egyike a legfontosabb partnereinknek, bízom abban, hogy kapcsolataink továbbra is nagyon magas szinten maradnak

 – reagált újságírói kérdésre Jan Lipavský, a képviselőház külügyi bizottságának […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/27/olaf-scholz-nemetorszag-valasztasok-nemzetkozi-reakciok-eu-franciaorszag-csehorszag-oroszorszag-ukrajna-kina/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Európai országok sora segít a bajba jutott Romániának

Már nyolc európai ország nyújt segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben. Ezt Klaus …