2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Olaf Scholz berágott Ursula von der Leyenre, erős figyelmeztetést küldött

Hirdetés

Olaf Scholz berágott Ursula von der Leyenre, erős figyelmeztetést küldött

Június 6–9. között tartják az európai parlamenti választásokat, ahol az egyik legnagyobb kérdés, mely képviselőcsoportokkal összefogva lesz meg az informális többsége a választások után vélhetően legtöbb mandátummal rendelkező jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppártnak (EPP).

A képviselőcsoport az elmúlt öt évben a többek között a DK-t és az MSZP-t is a soraiban tudó szociáldemokrata S&D-vel, illetve a liberális Renew-val – aminek egyedüli magyar tagja a Momentum – szavazott együtt az EP-ben, néha kiegészülve a Zöldekkel.

Ugyanakkor a szintén EPP-s Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen már többször is pedzegette, hogy hajlandó lenne akár a szélsőjobboldali pártokkal is együttműködni.

Hirdetés

Ennek a csütörtökön tartott pártvezetői vitán is hangot adott, amikor az egykori német honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, ő és pártja hajlandó lenne együtt dolgozni a Giorgia Meloni vezette posztfasiszta Fratteli d’Italiával, ami jelenleg az EU-szkeptikus, konzervatív ECR-ben foglal helyet – ezt egyébként párttársa, a Bundestag-képviselő Jens Spahn a héten szintén kijelentette az Euractivnak adott interjújában.

Von der Leyen ugyanakkor aláhúzta, bárkivel is dolgozna együtt, annak az EU-pártiság mellett Ukrajna és a jogállamiság kérdésében is egyet kell vele értenie – Meloni esetében valamennyire mindhárom feltétel teljesül. Azonban nem mindenki van elragadtatva attól, hogy a Néppárt csúcsjelöltje eddigi koalíciós partnerei, bal- helyett a jobboldalra kacsingat.

Olaf Scholz német kancellár például hallani sem akar arról, hogy „jobboldali szélsőségesek” is részt vegyenek az EB munkájában.

A pénteken a nemrég beiktatott új portugál miniszterelnök, a konzervatív Luis Montenegrónál tett látogatásán a német kancellár kijelentette, „számomra világos, hogy a következő Bizottság megalakulásakor nem szabad olyan többségre épülnie, aminek a jobboldali szélsőségesek támogatására is szüksége van”.

Scholz szerint az új Bizottság csak akkor tud sikeres lenni, ha az a mainstream […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/25/europai-unio-europai-bizottsag-olaf-scholz-ursula-von-der-leyen-nemetorszag-europai-neppart-szelsojobb-egyuttmukodes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …