2020. szeptember 21., hétfőMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ők jöhetnek Merkel után

Ők jöhetnek Merkel után

Angela Merkelnek, az EU-vezetők legrégebben, 2005 óta hivatalban lévő bútordarabjának éppen egy éve van hátra a hivatalából. A német Bundestag-választásokat 2021 őszén tartják, és a 66 éves kancellár asszony még korábban értésre adta: nem indul újra – márpedig ez becsületszónak számít a német politikában. Mindezzel Orbán Viktor lehet egy év múlva az uniós vezetők rangidőse, de ennél izgalmasabb kérdésnek tűnik egyelőre az: ki irányítja majd Európa vezető országát, hazánk első számú gazdasági partnerét? 

Jelen állás szerint a keresztény uniópártok, a CDU és bajor lánytestvére, a CSU számít csak kancellárképesnek a német politikában. Gyökeres változásnak kellene bekövetkeznie a támogatottságban ahhoz, hogy a szociáldemokraták – akik Olaf Scholz jelenlegi alkancellár személyében a nyáron elsőként nevezték meg a kormányfőjelöltjüket – vagy akár a Zöldek helyzetbe kerüljenek.

Döntés decemberben 

A CDU decemberi kongresszusán Friedrich Merz és Norbert Röttgen – mindketten korábbi Bundestag-frakcióvezetők – szállnak versenybe a pártelnökségért, valamint egy furcsa páros, amelyet Armin Laschet, a legfontosabb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, illetve Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter alkot. Egyikükből lenne a kancellár, másikukból a CDU-pártelnök – szerintük. 

A legfrissebb felmérés szerint azonban a CSU első embere, Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (53 éves) áll jelenleg a legközelebb a német lakosság körében ahhoz, hogy Merkel utódja legyen. Mindkét párt kancellárjelöltet választ majd, ezután pedig megállapodnak, melyikük indul a keresztény uniópártok részéről jövő ősszel, a Bundestag-voksoláson. 

Elvileg el tudom képzelni, hogy bajor politikus legyen a kancellárjelölt. Franz Josef Strauß szerintem például jó kancellár lett volna, de megbukott annak idején

– mondja az Indexnek Ingo Gondro, szász-anhalti CDU-politikus, a német Kereszténydemokrata Unió konzervatív platformja, a Werteunion (Értékek Uniója) alelnöke. 

Friedrich Merz, a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának korábbi vezetője

Friedrich Merz, a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának korábbi vezetője

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Gondro régóta Merz hívének számít a pártban; a CDU-n belüli feszültséget pedig különösen kiélezte Merkel menekültpolitikája, ami a 2015-ös menekültválságban csúcsosodott ki. Több mint egymillió embert engedtek be az EU-n kívülről, ez lett a híres Willkommenskultur, a befogadás kultúrája. 

Merkel e miatt az ellentét miatt sem különösebben szíveli Merzet, akinek ambícióit az is letörte, hogy 2018-ban vele szemben Annegret Kramp-Karrenbauer volt Saar-vidéki miniszterelnököt választották meg a CDU élére. Merkel ezzel szövetségest nyert ugyan, de potenciális utódot nem: a sorozatos választási kudarcok nyomán AKK is lemondásának bejelentésére kényszerült. Most nem is ő – a Merkel-kormány jelenlegi védelmi minisztere – állna Európa legfontosabb pártjának élén, ha nem szólt volna közbe a koronavírus-járvány, és nem kellett volna elnapolni a német kereszténydemokraták tisztújítását. 

Merz vagy Söder 

Gondro nemigen bízik meg Laschetben („a koronavírus-járvány idején sem mutatott fel vezetői képességeket”), és a közép-európai szempontokat szem előtt tartó keletnémet politikusként is úgy véli: Merz, a 64 éves üzletember találhatja meg a hangot legkönnyebben térségünkkel és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/09/09/merz_laschet_soder_ok_johetnek_merkel_utan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ománba költözött az utolsó zanzibári szultán

Kilencvenegy éves korában végre a családjához költözhetett Ománba Zanzibár egykori szultánja – számolt be a …