2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Odavert a válság a dijoni mustárnak, és már másként főzik az olaszok is a tésztát

Hirdetés

Odavert a válság a dijoni mustárnak, és már másként főzik az olaszok is a tésztát

Nemrégiben történt a franciaországi Dijonban – amelyről a híres mustárt elnevezték –, hogy a belváros egyik mustárszaküzlete, a kedvelt Maille márka boltjának kirakatában megjelent egy tábla, mely szerint mostantól mindenki csak egy üveg mustárt vásárolhat. 

Ezt nem hiszem el, hiszen a szupermarketekben már szinte sehol nem kapni dijoni mustárt

– panaszolta az egyik, sorban álló vásárló. A híres dijoni mustár barna mustármagból készül fűszerek és fehérbor hozzáadásával. Ez persze csak az egyik a sokféle francia mustár közül, azonban alapvetően meghatározza a francia konyhát, hiszen használják majonézhez, szószokhoz, salátaöntetekhez, valamint húsok, hideg sültek mellé éppúgy, mint szendvicsekbe vagy sült krumplihoz.

Már spórolni kell a mustárral az éttermekben is

Franciaországban az évi mustárfogyasztás eléri fejenként az egy kilót, és ezzel ők vezetik a világranglistát. Az új helyzet új megoldások bevezetésére ösztönözte az éttermeket is. Burgundia egyik felkapott éttermében például úgy spórolnak, hogy már nem teszik alapból az asztalokra a mustáros tégelyeket.

Hirdetés

A ház emblematikus ételének, a Le poulet Gaston Gerard-nak, vagyis egy mustáros csirkeszeletnek a receptjét is módosítani kellett, nehogy idő előtt kifogyjon a vendéglő mustárkészlete. Kevesebb mustáros ételt kínálnak, illetve ahol tudták, ott kiváltották a mustárt más fűszerrel, esetleg öntettel vagy citromlével.

Részben Kanada a felelős a mustárhiányért

A francia mustárgyártás alapanyag-szükségletének 80 százalékát eddig Kanada biztosította. Azonban a 2021-es pusztító hőhullámok abban a két kanadai tartományban, ahonnan a barna mustármag zöme érkezik, gyakorlatilag lefelezték a termelést, és bizonytalanná tették a francia gyártók alapanyag-utánpótlását.

A másik Oroszország háborúja Ukrajnában. Ugyanis mindkét ország nagyon jelentős mustármagtermelő, bár leginkább fehér mustármag érkezett eddig abból a térségből, ami igazán a magyar és a német mustárgyártók kedvelt alapanyaga. Vagyis ezek kevéssé alkalmasak dijoni mustár előállításához, amelyhez barna mustármagra van szükség.

Az orosz és az ukrán mustármagexport leállása azonban arra kényszerítette az eddig fehér mustármagot alkalmazó gyártókat, hogy a dijoni alapját adó barna mustármagból is bevásároltak, hogy ellensúlyozzák a hiányt. Ez pedig véglegesen a sarokba szorította a francia mustárgyártókat.

Burgundiában összpontosul a francia mustárgyártás. A hazai termés azonban csak az igények alig 20 százalékát tudja kielégíteni. Franciaország harmadik legnagyobb gyártója a Reine de Dijon cég, amely rendes körülmények között évente mintegy 16 ezer tonna étkezési mustárt készít. Az említett két nemzetközi ok hatására azonban termelésük idén 25 százalékkal csökkent, amit az árak emelésével igyekeztek kompenzálni. Azonban Dijon melletti gyárukban volt időszak, amikor alig-alig tudták kielégíteni a megrendeléseket – alapanyag híján.

A legnagyobb gond az alapanyag folyamatos biztosítása, mert van hét, hogy kapunk mustármagot, és van hét, hogy egyáltalán nem jutunk alapanyagokhoz

– sorolja a gondokat a vállalat vezetője, Luc Vandermaesen a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/20/dijon-mustar-hiany-olasz-teszta-fozesi-ido/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

12 nap után egy folyóban találtak meg egy eltűnt gyereket Japánban

A kislány szeptember 23-án tűnt el. Egy meleg, átlagos szeptemberi napon, nem sokkal dél előtt …