2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / NYT: Amerika elvesztette az afganisztáni háborút, súlyos következményei lesznek

Hirdetés

NYT: Amerika elvesztette az afganisztáni háborút, súlyos következményei lesznek

Mind a világra, mind Amerikára nézve súlyos következményei lesznek a tálibok győzelmének – írja véleménycikkében The New York Times szerzője. 

Bret Stephens felidézte, hogy Joe Biden amerikai elnök július 8-án megvédte az afganisztáni csapatkivonásokról szóló döntést és több újságírói kérdésre is válaszolt. Az elnök akkor még tagadta, hogy a tálibok hatalomátvétele elkerülhetetlen lenne.

Az afgánoknak van körülbelül 300 ezer jól felszerelt katonájuk, amit a légierő is támogat, szemben a tálibok 75 ezer katonájával

– mondta akkor Biden. 

Hirdetés

Egy következő, a vietnámi háborút is felidéző kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a tálibok közel sem bírnak olyan erővel, mint a vietnámi kommunisták bírtak. „Semmiképp sem kell majd embereket egy nagykövetség tetejéről helikopterrel kimenteni” – mondta a vietnámi kivonulásra visszautalva.

Annak a valószínűsége, hogy tálibok lerohanják az országot és mindent elfoglalnak, rendkívül kicsi

– összegezte akkor az elnök. 

A tálibok győztek, Bidené minden felelősség

Ehhez képest a tálibok győztek, amivel Biden Afganisztánban elszenvedte az első súlyos politikai vereségét. Ez még akkor is igaz, ha az elnök már csak azt a kivonulási egyezményt hajtja végre, amelyet még Donald Trump idején aláírtak. 

Minden Biden felügyelete alatt és akarata szerint, valamint a katonai tanácsadói javaslatai ellenére történt, miközben az elnök szilárdan bizonygatta, hogy ami most megtörtént, arra nem kerül sor 

– fogalmazott Stephens.

A szerző szerint a történteknek súlyos következményei lesznek és ezért az Egyesült államokban kizárólag Biden lesz a felelős. Most nem lehet majd másra hárítani a felelősséget, mint például 1993-ban, amikor a mogadishui csatában történtek miatt lemondatták Les Aspin védelmi miniszter.

A terrorizmus mekkája lesz Afganisztán, nukleáris veszély is fenyeget

Afganisztánban már lehet látni azt az emberi jogi válságot, ami a tálibok győzelmével kibontakozott.

A nőket jóformán rabszolgaságba, feudális körülmények közé taszítják vissza – írta Stephens.

Mindeközben pedig Afganisztán az iszlamisták, terroristák melegágyává válhat. Sziradzsuddin Hakkáni, a tálibok helyettes vezetője például már eddig is az egyik legveszélyesebb emberként szerepelt az FBI listáján és ez valószínűleg a jövőben sem fog megváltozni. „Miért kéne a táliboknak tartaniuk Amerikától? Mi a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/18/amerika-elvesztette-az-afganisztani-haborut-sulyos-kovetkezmenyei-lesznek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jóváhagyták az MKP beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba

Vasárnap Rimaszombatban jóváhagyták a Magyar Közösség Pártja (MKP) beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba, a …