2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Norvégiába szökött a Wagner-zsoldoscsoport egyik parancsnoka

Hirdetés

Norvégiába szökött a Wagner-zsoldoscsoport egyik parancsnoka

A norvég rendőrség a múlt héten számolt be arról, hogy pénteken elfogott egy külföldit az Oroszországgal közös határ mentén. A határsértésre az orosz határőrök hívták fel a norvég hatóságok figyelmét, miután határsértésre utaló nyomokra bukkantak a hóban. 

Medvegyev tavaly hagyta ott a Wagner-csoportot, majd egy orosz emberi jogi szervezetnek, a gulagu.netnek jelezte, hogy kész mindent feltárni a zsoldoscsapatról. 2022 decemberében egy hosszabb interjút is adott a csoport egyik aktivistájának, Vlagyimir Oszecskinnek, aki arról ismert, hogy segít olyan oroszoknak, akik külföldön akarnak menedékjogot kérni. A YouTube-on is megnézhető beszélgetésben Medvegyev elmondta, attól félt, hogy miután nem volt hajlandó meghosszabbítani a szerződését, őt is megölik.

Sikeres szökése után Oszecskin elérte telefonon Medvegyevet Norvégiában. Az exzsoldos elmesélte, hogy Nikel orosz határváros térségében ment át a norvég oldalra. Ezt erősítette meg a helyi rendőrség jegyzőkönyve is, amely név nélkül, de megjegyzi, hogy Pasvik településen, már a norvég oldalon, őrizetbe vettek péntek hajnalban egy határsértőt.

Hirdetés

A telefonbeszélgetésben Medvegyev elmondta, hogy amint átért a határon, elindult az első lakóház felé, amit meglátott. Bekopogott, és az ajtót nyitó nőnek tört angolsággal elmagyarázta, hogy kicsoda, és segítséget kért. Közben odaértek a határőrök, akik bevitték a helyi őrsre, és kihallgatták. Nekik is elmagyarázta tettének okát.

Ez kész csoda, hogy sikerült!”

– mondta a kiugrott zsoldos, aki előzőleg már kétszer próbált meg Finnországba bejutni, sikertelenül.

Közben reagált Telegram-oldalán a Wagner-csoportot irányító Jevgenyij Prigozsin. Megerősítette, hogy Medvegyev tényleg zsoldosként szolgált náluk, majd azt írta, hogy már régen felelősségre kellett volna vonni, amiért olyan kegyetlenül bánt a rabokkal.

A zsoldosok élete sem fenékig tejfel

A tavaly decemberi interjúban Medvegyev azt is elmondta, hogy 2022 júliusában írt alá a Wagnernél. Azonnal ő lett a 7. támadó osztag 4. szakaszában az egyik rajparancsnok. A helyzet akkor változott meg, amikor Putyin engedélyezte, hogy köztörvényes bűnözőket is felvehetnek katonának, így a Wagner-csoportnál is egyre több lett a volt elítélt. Onnantól kezdve, mondja a kiugrott zsoldos, már nem is emberként bántak velük, hanem egyszerű ágyútöltelékek lettek.

Hétről hétre egyre több lett a zsoldosnak állt rab. Ezzel együtt rengeteg emberük halt meg, és nagyon sok volt a sebesült is. Csak a szakaszában 15-20 embert veszítettek nagyon rövid idő alatt.

Ezek többségét egyszerűen csak elföldelték a Luhanszki Népköztársaság területén, és eltűntnek nyilvánították. Akit ugyanis eltűntnek nyilvánítottak, azok után nem kellett kifizetni az életbiztosítás összegét a rokonaknak.

Medvegyev tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el Ukrajnában, a végén már igyekezett kibújni Prigozsinék megbízásai alól.

Közben Vlagyimir Oszecskin elmondta a CNN-nek: egy ismerőse kereste meg novemberben, hogy segítsen eltűnni Medvegyevnek. Az őszi ukrán ellentámadás nyomán akkoriban az oroszoknak súlyos embervesztéseik voltak. Ezért a Wagnert irányító Prigozsin elrendelte, hogy novembertől minden zsoldos lejáró szerződése automatikusan meghosszabbodik. Amikor Medvegyev megtagadta […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/17/wagner-csoport-zsoldos-orosz-ukran-konfliktus-szokes-politikai-menedek-norvegia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Véres fagyit kapnak a nagy hőségben a Rio de Janeiró-i állatkert ragadozói

Az állatkerti ragadozók számára csirkéből, darált húsból és szarvasmarhavérből készült jeges finomság, amelyet Szimba, a …