2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nincs felkészülve a Nyugat arra, amire az oroszok képesek

Hirdetés

Nincs felkészülve a Nyugat arra, amire az oroszok képesek

A NATO nem különösebben felkészült Oroszország sarkvidéki katonai képességeivel szemben. A január és május között zajló Steadfast Defender 2024 gyakorlaton több mint 90 ezer katona vesz részt az Atlanti-óceántól egészen az Északi-sarkvidékig, ami azt sugallja, hogy a NATO erős és képes védelmi jelenléttel rendelkezik a térségben.

Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk az északi-sarkvidéki államok – amelyek Oroszország kivételével mind NATO-tagok – képességeit, akkor ennek ellenkezőjét látjuk. Finnország és Svédország közelmúltbeli NATO-tagságát az Oroszországgal szembeni északi elrettentés fordulópontjaként hirdették meg. Az országok Északnyugat-Oroszországhoz való közelsége azonban azt jelenti, hogy stratégiai fókuszuk elsősorban a balti-tengeri régióra irányul, ahol az oroszok a NATO keleti szárnya felé irányuló katonai fejlesztéseket hajtottak végre – írja a Foreign Affairs hasábjain Liselotte Odgaard, a Hudson Institute vezető munkatársa.

A lengyel fegyveres erők Leopard 2PL harckocsijai kelnek át a Visztulán a NATO Steadfast Defender 2024 részeként megtartott Dragon 24 hadgyakorlaton, Gniew közelében, Lengyelországban, 2024. március 4-én

A lengyel fegyveres erők Leopard 2PL harckocsijai kelnek át a Visztulán a NATO Steadfast Defender 2024 részeként megtartott Dragon 24 hadgyakorlaton, Gniew közelében, Lengyelországban, 2024. március 4-én

Hirdetés

Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

Nincsenek megfelelő hajók

Egyetlen NATO-tagállam sem rendelkezik olyan, a sarkkörön túl használható hajókkal, amelyek egyszerre rendelkeznek légvédelmi és tengeralattjáró-elhárító képességekkel. Az Egyesült Államok, Kanada, Dánia, Finnország és Svédország más hadszíntereket, például az Indo-csendes-óceáni és a balti-tengeri térségre tervezett képességeit helyezte előtérbe. Izlandnak pedig nincs állandó hadserege, csak a parti őrség hajóit üzemelteti. Norvégia rendelkezik még jég ellen megerősített hajókkal, de ezeket nem katonai műveletekre tervezték.

Oroszország atom-tengeralattjárói, amelyek képesek támadást indítani Észak-Amerika ellen, a Barents-tengerről a Grönland keleti partjainál húzódó jég alatt is képesek észrevétlenül áthaladni. Ez nagy hézagokat hagy a NATO védelmi pozíciójában. Oroszországot ukrajnai háborúja arra ösztönzi, hogy együttműködjön Kínával az Északi-sarkvidéken, beleértve a közös haditengerészeti gyakorlatokat és a parti őrséggel való együttműködést.

A NATO-nak nem szabad hagynia, hogy a sarkvidéki elrettentés az út szélére kerüljön azáltal, hogy erőit a keleti szárnya mentén összpontosítja. Ehelyett a transzatlanti szövetségnek sürgősen cselekednie kell – írja a szerző. 

Oroszország 2022-es haditengerészeti doktrínája a legmagasabb prioritásként jelölte meg az Északi-sarkvidéket. A Krím 2014-es megszállása és 2019 között Oroszország több mint 475 katonai létesítményt épített a területen.

Északi flottája, amely a Barents-tengeren található, az orosz haditengerészet nukleáris csapásmérő képességének mintegy kétharmadát teszi ki.

Érzékelők, rakétarendszerek, partvédelmi rendszerek és elektronikus hadviselési technológia többszintű hálózata védi ezeket az eszközöket, a stratégiai tengeralattjárókat is beleértve.

Orosz nukleáris meghajtású jégtörők északi-tengeri útvonalon (NSR) Murmanszkban, Oroszországban 2023. augusztus 10-én

Orosz nukleáris meghajtású jégtörők északi-tengeri útvonalon (NSR) Murmanszkban, Oroszországban 2023. augusztus 10-én

Fotó: Alican Ocak / Anadolu / Getty Images Hungary

Stoltenberg riadót fújt

Annak ellenére, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már 2022-ben riadót fújt, a szövetségnek nincs sarkvidéki stratégiája. Jelenlegi felelősségi területe csak a „felső északra” terjed ki, amely kifejezés az Északi-sarkvidék jégmentes részeit írja le. A kifejezés a NATO-n belüli bizonytalanságot jelzi, hogy hatásköre túlmutat-e az észak-atlanti térségen.

A gleccserek olvadásával egyre több, a régión kívüli ország tevékenykedik az Északi-sarkvidéken, ami azzal a kockázattal jár, hogy tovább zsúfolódik az északi tengeri útvonal, és arra ösztönzi Oroszországot, hogy megvédje katonai befolyási területének be- és kijáratait.

Az, hogy az oroszok is sebezhetőnek érzik magukat az Északi-sarkvidéken, hatással van a Kínával folytatott stratégiai együttműködésükre. Egyrészt Oroszországnak jobban együtt kell működnie Pekinggel – például a digitalizáció; az infrastruktúra; valamint a hírszerzés és felderítés területén –, hogy kihasználja az északi-tengeri útvonalban rejlő gazdasági potenciált, és megvédje stratégiai eszközeit. Másrészt Oroszországnak fontos, hogy megőrizze az ellenőrzést az északi-sarkvidéki partvidék felett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/04/oroszorszag-nato-eszaki-sark-elrettentes-katonasag-hadsereg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Brüsszeli diktatúra helyett szuverén nemzeti államokra van szüksége az EU-nak

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 39 tagállami …