2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Hirdetés

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. A cink jelenléte a közvetlen kifolyásnál már februárban a százszorosa volt annak a mennyiségnek, ami a folyó élővilágára halálos dózist jelent, így előrelátható volt a katasztrófa – írja a Felvidék.ma.

Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja a lapnak elmondta, hogy három szakaszon vizsgálták meg a Sajó vizét és élővilágát. A folyó 10 kilométeres szakaszán elmondása szerint rengeteg tetemet találtak, és az elpusztult folyami rákok tetemei szinte teljesen ellepték a partot. 

Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja

– fogalmazott. Hozzátette, a pusztulás nagysága a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, aki azt mondta, ilyet még nem látott. 

Hirdetés

A lap információi szerint olyan nagy mennyiségű szennyezett vizet kelleni szűrni, hogy azt technikailag nem tudják megoldani, illetve ennek a mennyiségnek a szűrése akár havi 100 euróba is kerülhet. 

Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/14/szlovakia-felvidek-sajo-vizszennyezes-kornyezetszennyezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiengedték a börtönből Amerika leggyűlöltebb emberét

Kiengedték a börtönből Amerika leggyűlöltebb emberét

Mint azt megírtuk, a korábbi menedzser azzal szerzett kétes hírnevet magának, hogy 2015-ben a startup cége …