2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nevet változtathat Új-Zéland

Hirdetés

Nevet változtathat Új-Zéland

Több mint 70 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelynek célja, hogy Új-Zéland hollandiai angolosított nevét (Nieuw Zeeland) az őslakos maorik által használt Aotearoa elnevezésre változtassák, ami arra késztetett egy parlamenti bizottságot, hogy fontolóra vegye az ötletet, olvasható az NPR cikkében.

Az Aotearoa egy maori szó, ami a felhőkre utal, amelyek az őslakosok szájhagyománya szerint segítettek a korai polinéz navigátoroknak az idevezető úton. Világszerte több ország is újragondolja identitását, a folyamat részeként igyekeznek szembenézni zavaros gyarmati múltjukkal.

Egyes esetekben ez a hivatalos név megváltoztatásával jár, mint Eswatiniban 2018-ban, amikor az abszolút uralkodó úgy döntött, hogy az országot többé nem Szváziföldként kell emlegetni. Ausztrália az elmúlt években módosította nemzeti himnuszát, mert az nem tükrözte az őslakosok történelmét, emlékeztet a Wall Street Journal.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/05/uj-zeland-nevvaltoztatas-gyarmatositas-oceania-szigetorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Többen meghaltak a Korzikán tomboló viharban

Franciaország egyes részein néhány óra alatt több eső esett, mint az elmúlt hónapok során összesen, …