2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nemrég még amerikai volt, most a tálib hatalom központját vezeti

Hirdetés

Nemrég még amerikai volt, most a tálib hatalom központját vezeti

Először a hetvenes években érkezett az Egyesült Államokba Daúd Szultánzoj, aki jelenleg is, a tálib hatalomátvétel után Afganisztán fővárosának, Kabulnak a polgármestere. Az Egyesült Államokban végzett aviációs tanulmányai után Szultánzoj állampolgárságot is kapott, családja pedig a mai napig ott él. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mit csinál az afgán főváros élén? 

A polgármester a 2001. szeptember 11-i New York-i támadás után tért vissza hazájába, hogy részt vegyen az ország fejlesztésében az amerikai invázió után. A NATO-erők kivonulásával a tálibok ellenállás nélkül besétáltak Kabulba, ami miatt ezrek fogták menekülőre, rettegve attól, hogy megtorlásnak, vagy az 1996 és 2001 közötti tálib uralom kegyetlenségeinek lesznek kitéve.

Csakhogy Afganisztán legmodernebb és legnépesebb városa Kabul, és van egy hatalmas különbség aközött, ahogy a tálibok 1996-ban és ahogy most, 2021-ben kézhez kapták az afgán hatalom központját:

Hirdetés

ezúttal nem hevert romokban. 

„Emberi húson élő kutyák kóboroltak az utcákon” – emlékeztet Szultánzoj a ’96-os állapotokra, hozzátéve: a tálibok akkor egy olyan városba vonultak be, amely nem létezett.

A polgármester az augusztusi tálib hatalomátvétellel megőrizte tisztségét, ráadásul tálib kérésre. De hogyan lehet egy olyan férfi Kabul élén, aki nemhogy a volt hatalommal „kollaborált”, de meg sem tagadja amerikaiságát, mi több, még büszke is rá? Nos, Szultánzoj 2014-ben feladta amerikai állampolgárságát ahhoz, hogy induljon az elnökválasztáson, de már akkor leszögezte, Amerika kedves volt hozzá, nincs mit megtagadnia. Kabul élére pedig a választási győztes, a tálibok elől elmenekült elnök, Asraf Gáni nevezte ki 2020-ban. 

Persze rövid pórázon fogják az új urak: Szultánzoj a magas rangú tálib tisztviselővel, Hamidullah Nomanival,  Kabul 2001 előtti polgármesterével osztja meg irodáját. Nomani állítja: mindenkire számítanak, aki tisztességesen dolgozott és jó híre van, így a köztisztviselőkre is.

A polgármester úgy véli: nem segíti a szélsőséges iszlamistákat, a város szolgálatát látja el, amire felesküdött.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/23/afganisztan-talibok-kabul-egyesult-allamok-polgarmester-allampolgar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálibok belügyminisztere

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálibok belügyminisztere

Öngyilkos merénylők hozzátartozóit fogadta, pénzt adott, illetve földet ígért nekik a Szirádzsuddín Hakkáni, az afganisztáni …