2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem történt előrelépés az USA és Oroszország bécsi nukleáris tárgyalásán

Hirdetés

Nem történt előrelépés az USA és Oroszország bécsi nukleáris tárgyalásán

Nem volt kézzelfogható eredménye az Egyesült Államok és Oroszország között Bécsben lezajlott újabb nukleáris leszerelési tárgyalásoknak – adta hírül kedden az osztrák sajtó. A két nagyhatalom az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról tárgyalt az osztrák fővárosban.

Az osztrák külügyminisztérium adott otthont a hétfőn kezdődött, több mint tíz órán át tartó tárgyalásoknak. Az Egyesült Államokat Marshall Billingslea, az amerikai elnök külön megbízottja, Oroszországot Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes képviselte.

Donald Trump amerikai elnök már korábban világossá tette: örömmel venné, ha Kína is csatlakozna a tárgyalásokhoz, a három országnak ugyanis közösen kellene érdemi tárgyalásokat folytatnia a nukleáris fegyverkezés korlátozásáról.

Peking azonban mindeddig nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni;

Hirdetés

azzal érvelt, hogy nukleáris programja messze elmarad Washingtonétól és Moszkváétól; azok ugyanis együttesen birtokolják a világ nukleáris fegyvereinek több mint 90 százalékát.

Marshall Billingslea a Twitteren ugyanakkor nagyon hatékonynak nevezte az Új START leszerelési szerződés megmentéséről folytatott tárgyalásokat. Arról számolt be, hogy terveik szerint munkacsoportokat hoznak létre, és azok szintén az osztrák fővárosban fognak ülésezni. Az amerikai elnök külön megbízottja élesen bírálta ugyanakkor Kínát, amiért nem vett részt az egyeztetésen.

Meglátása szerint Peking nem fogja felfüggeszteni titkos, nem átlátható nukleáris fegyverkezési programját.

Marshall Billingslea ((jobbra) sajtótájékoztatót tart a konferencia utánForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Askin Kiyagan

Remélik, hogy rendszeresek lesznek a találkozók

Az Új START szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá; ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1 550 atomtöltettel rendelkezhet. A megállapodás 2021. február 5-én jár le; és egy alkalommal maximum öt évre lehet meghosszabbítani. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslései szerint

Oroszország és az USA a világ atomkészletének 90 százalékával rendelkezik;

a 13 400 atomfegyverből az Egyesült Államok 5 800-at, míg Oroszország 6 300-at birtokol; míg Kína több mint 320 atomtöltettel rendelkezhet.

Az Egyesült Államok bécsi nagykövetsége a Twitteren azt írta, hogy továbbra is Ausztria marad a nemzetközi párbeszéd helyszíne. Oroszország ausztriai nagykövetsége szerint pedig Bécs ismét bebizonyította, hogy megbízható konferencia-helyszín. Alexander Schallenberg (ÖVP) osztrák külügyminiszter bízik abban, hogy a bécsi találkozó egyben egy folyamat kezdetét jelenti, és ismét rendszeresen tárgyalóasztalhoz ül majd Oroszország és az Egyesült Államok.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200623-nuklearisleszereles-atom-oroszorszag-amerika.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy piros sapkán múlt a halálos ítélet

Egy piros sapkán múlt a halálos ítélet

Július elején formálisan is teljessé vált a mentesítése egy Kareem Johnson nevű pennsylvaniai elítéltnek abban …