2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem szivárog tovább orosz gáz az EU-n keresztül, elfogadták az újabb szankciós csomagot

Hirdetés

Nem szivárog tovább orosz gáz az EU-n keresztül, elfogadták az újabb szankciós csomagot

Miután Oroszország 2022. február 24-én teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, a nyugati hatalmak átfogó szankciókat vezettek be Moszkvával szemben – emlékeztet a Reuters.

A döntésből ezúttal kimaradt Magyarország, ugyanis Josep Borell, az EU külügyi főképviselője korábban arról beszélt, hogy mivel Magyarország előzőleg nem szavazta meg az Oroszország befagyasztott vagyonából keletkezett nyereség felhasználását, így most ne legyen részese annak a döntésnek, hogy miként használják fel ezt a pénzt.

Josep Borell 2020. jaunárjában

Josep Borell 2020. jaunárjában

Hirdetés

Fotó: Frederick Florin / AFP

Az új szankciók értelmében az EU először vette célba az orosz cseppfolyósított gázt (LNG). Ennek célja, hogy csökkentsék Moszkva LNG-exportjából származó bevételeit azáltal, hogy megtiltják az uniós országok kikötőiből történő továbbszállítást. Emellett a csomag egyik pontja azt is lehetővé teszi Svédország és Finnország számára, hogy felmondjanak egyes LNG-szerződéseket.

Az intézkedések azonban nem korlátozzák – a háború kezdete óta egyébként emelkedő – LNG-importra vonatkozó uniós tilalmat.

A szankciók kilenc hónapos átmeneti időszak után lépnek életbe. A csomag emellett megtiltja az az új LNG-projektekben való uniós részvételt is. A gázpiaci szakértők szerint azonban az intézkedésnek valószínűleg csekély hatása lesz, mivel Európa továbbra is vásárolja az orosz gázt, az EU kikötőin keresztül Ázsiába irányuló szállítások pedig csupán a teljes orosz LNG-export 10 százalékát teszik ki.

Az új csomag célja, hogy megnehezítsék a szankciók megkerülését azáltal, hogy büntetést helyeznek kilátásba azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek valamilyen módon megsértik a tiltást.

Az intézkedés kiterjed az árnyékflottára is, amivel az oroszok a G7-ek olajársapkáját igyekeznek megkerülni. A korlátozások megtiltják, hogy uniós cégek vagy magánszemélyek bármilyen segítséget nyújtsanak ezeknek a hajóknak, 27 hajót pedig már célba is vettek az intézkedésekkel.

A csomag további részei:

  • 116 személyt és vállalatot tettek az uniós szankciós listára, így összesített számuk immár meghaladja a 2200-at;
  • 61 – az orosz mellett kínai, kazah, kirgiz, török és egyesült arab emírségekbeli – vállalatot nyilvánítottak az orosz hadiipar közvetlen támogatójának, így rájuk szigorúbb exportszabályokat alkalmaznak;
  • újabb vegyi és nyersanyagok kivitelét tiltották meg Oroszországba;
  • új intézkedésekkel kárpótlást kaphatnak az uniós cégek, ha orosz vállalatok a szankciók miatt károkat okoznak nekik;
  • betiltottak egy orosz banki üzenőszolgáltatást;
  • új mechanizmussal kell figyelni arra, nehogy harmadik országokon keresztül Oroszországban kössenek ki tiltólistás termékek az EU-ból;
  • uniós pártok, alapítványok, civil szervezetek nem kaphatnak pénzt az orosz államtól;
  • kiterjesztik az ukrán kulturális javak védelmét, illetve korlátozzák a szellemi tulajdonjogok uniós bejegyzésére irányuló orosz kérelmeket.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/24/europai-unio-szankcios-csomag-oroszellenes-szankciok-orosz-ukran-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …