2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem kerülhet hús az asztalra a világ egyik legrégebbi városában

Hirdetés

Nem kerülhet hús az asztalra a világ egyik legrégebbi városában

A majdhogynem négy évezrede létező Váránaszit (korábban Benáresz) a becslések szerint 1,2 milliárd hindu tartja szent városának, ám lakóinak száma mégsem haladja meg Budapest lakosságának aktuális számát. A föld egyik legrégebbi városának azonban megvan a mindennapi forgatókönyve, ahol az emberek a harangszóra a Gangesz partjához sietnek, hogy lemossák magukról bűneiket, majd az állandóan égő máglyák köré gyűlnek, ahol Siva a Tarak mantrát – a felszabadulás énekét – maga súgja az elhunytak fülébe, hogy üdvözülhessenek – tudósít róla a BBC.

Azonban a szent város sok más izgalmat is rejt az odalátogatók számára, mégpedig a kulináris javak terén, ugyanis Siva isten követői úgy gondolják, hogy 

Siva  vegetáriánus, ezért Váránaszi legtöbb lakosa szigorú szattvikus – teljesen vegetáriánus – étrendet követ.

Hirdetés

A szattvikus étrend lényege, hogy ezek az ételek táplálják és tisztítják a testet, az elmére nyugtató hatással vannak. Ezek többek között a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, a méz, a tej és a tejtermékek.

Vikas Khanna Michelin-csillagos séf New York-i éttermében évről évre bemutatja hazájának gasztronómiai sajátosságait és szépségét. Egy Londonban élő indiai séf,

Atul Kochhar, Benares nevű éttermében pedig olyan különlegességeket vonultat fel, mint a csicseriborsós palacsinta vagy a hagyományos paradicsomsaláta, amelyek a váránaszi vegetáriánus ízvilágot mutatják be.

A váránaszi húsmentes étkezés spirituális alapokon nyugszik, így a vegetarianizmus legszigorúbb szabályait követik. Ilyenformán például tiltott a hagyma és a fokhagyma használata főzéshez, ugyanis úgy gondolják, hogy ezek többek között növelik a haragot, az agressziót és a szorongást.

Váránasziban majdnem minden hindu háztartásban van egy Sivának fenntartott oltár. A húsevés pedig elképzelhetetlen. A szattvikus étrend elsőbbséget élvez, hiszen mind el akarjuk érni az üdvösséget. Úgy hisszük, hogy a lelkünk ugyanúgy szenvedne, mint azok, akiket megöltünk az ételért”

magyarázta Abhishek Shukla sasztri (pap) Váránaszi híres Kashi Vishwanath […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/15/varanaszi-a-szent-varos-ahol-nem-esznek-hust-az-emberek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alec Baldwin állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt

Alec Baldwin állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt

Alec Baldwin egy tévéinterjúban azt mondta, hogy nem húzta meg annak a kellékfegyvernek az elsütőbillentyűjét, …