2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem indulhat a horvát államfő a miniszterelnöki székért az áprilisi választásokon

Hirdetés

Nem indulhat a horvát államfő a miniszterelnöki székért az áprilisi választásokon

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem – jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn.

Az állásfoglalásra azután került sor, hogy Milanovic pénteken bejelentette: független miniszterelnök-jelöltként indul a Szociáldemokrata Párt (SDP) listáján az április 17-i parlamenti választásokon, és csak a választások befejeződése után mond le köztársasági elnöki tisztségéről.

Az alkotmánybíróság rámutatott: az államfő részvétele a választásokon bármilyen minőségben, pártlistán vagy függetlenként összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel és az elnöki hatáskörrel, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvével.

Hirdetés

Amennyiben a köztársasági elnök indul a parlamenti választásokon, vagy miniszterelnök-jelöltként jelenik meg a nyilvánosság előtt, és bármilyen formában részt vesz a kampányban, lemondását haladéktalanul be kell nyújtania az alkotmánybíróság elnökének.

A testület ez esetben a köztársasági elnöki feladatokat ideiglenesen a házelnökre ruházza át

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/horvatorszag-koztarsasagi-elnok-valasztas-parlamenti-alkotmanybirosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Washington folyamatosan végzi az előkészületeket egy Izrael elleni iráni támadás miatt

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka az …