2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Néhányan nem fognak visszatérni Kabulból, a miniszter majdnem elbőgte magát

Hirdetés

Néhányan nem fognak visszatérni Kabulból, a miniszter majdnem elbőgte magát

Hétfőn az 1975. április 30-i saigoni menekülést idéző jelenetek közepette evakuálták kabuli nagykövetségüket a nyugati országok, alig néhány órával azután, hogy a szélsőséges iszlamista tálibok a külföldi erők kivonulásával párhuzamosan elindított offenzíva végszavaként egész Afganisztánt az ellenőrzésük alá vonták.

Hivatalos közlések szerint az evakuálás az alábbiak szerint alakul:

  • Az Egyesült Államok képviseletének kivonása folyamatban van, Ross Wilson nagykövet egyelőre a kabuli repülőtéren tartózkodik. Az afgán fővárosban lévő amerikai nagykövetségről távozó diplomatáknak nemcsak a titkos iratokat, hanem az amerikai zászlókat is meg kellett semmisíteniük.
  • Kína kabuli nagykövetsége nem zárja be kapuit, az ország külképviselete vasárnap arra figyelmeztette az Afganisztánban tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek a biztonságra. A maradás nem különösebben meglepő azután, hogy Vang Ji kínai külügyminiszter július végén fogadott egy tálib küldöttséget, amelyet Kína támogatásáról biztosított.
  • Oroszország azt közölte, hogy az orosz nagykövet találkozni fog a tálibok képviseletével Kabulban kedden, ezt követően fogják eldönteni, hogy elismerjék-e az új kormányt. Tegnap még arról tájékoztattak, hogy nem tervezik a nagykövetség evakuálását, ma már azonban azt közölték, hogy a küldöttség egy része valószínűleg mégis távozik.
  • Svédország vasárnap kimenekítette a teljes nagykövetségi delegációját. 
  • Az Egyesült Királyság tegnap közölte, hogy 48 órán belül evakuálják nagykövetségüket.
  • Franciaország nagykövetségét tájékoztatásuk szerint egyelőre „áthelyezték” a kabuli repülőtérre. Az ország mindazonáltal április óta azt tanácsolja állampolgárainak, hogy hagyják el Afganisztán területét.
  • Ausztráliát sokan kritizálják amiatt, hogy túl sokáig vártak a kimenekítést végrehajtó katonai misszió megszervezésével. A canberrai kormány 250 fős védelmi erőt küldött a térségbe a művelet lebonyolítására.

Ami az Egyesült Királyságot illeti, miniszteri szinten is elég kétségbeejtőnek tartják a helyzet, erről tanúskodik legalábbis az a videó, amelyben Ben Wallace, a védelmi tárca vezetője szinte könnyek között beszél arról, hogy Afganisztánból nem mindenki fog visszatérni, és „szomorú”, hogy a Nyugat azt tette, amit tett. 

Hirdetés

Defence Secretary Ben Wallace breaks down admitting “some people won’t get back” from Afghanistan and “it’s sad that the West has done what’s it’s done.”
@NickFerrariLBC pic.twitter.com/UKMrUAQlDx

— LBC (@LBC) August 16, 2021

Az első repülőgép evakuáltakkal a fedélzetén hétfő hajnalban landolt a Brit Királyi Légierő oxfordshire-i támaszpontján, a Brize Nortonon.

Magyarországnak nincs képviselete Afganisztánban, a legközelebbi nagykövetség a pakisztáni Iszlámábádban működik. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak elküldtük kérdéseinket arról, mit tud az Orbán-kormány az Afganisztánban lévő magyarokról. Amint választ kapunk, új cikket írunk. 

000 9L83RV

Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Maga az afgán […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/16/afganiszttan-talibok-hatalomatvetel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jóváhagyták az MKP beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba

Vasárnap Rimaszombatban jóváhagyták a Magyar Közösség Pártja (MKP) beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba, a …