2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Navracsics Tibor: Sokba kerülhet a következő egy év az uniónak

Hirdetés

Navracsics Tibor: Sokba kerülhet a következő egy év az uniónak

Éppen az európai konzervativizmusról tartottak vitát közép-európai politkusok. Elhangzott például, hogy az európai konzervatívok alapvetően Brüsszel-ellenesek. Mint közismerten Nyugat-barát, Európa-párti konzervatív politikus tud ezzel azonosulni?

A panelbeszélgetés lényegében az Európai Néppárt kritikájáról szólt. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) persze megragadnak minden erre kínálkozó alkalmat, hiszen a Néppárt kritikája képviselőcsoportjuk megerősödését jelentheti. Érdekes egyébként, hogy ebben a beszélgetésben senkit nem hívtak meg a Fidesztől. És valóban, az önmeghatározást illetően a kritikai rész dominál, az egyetlen elhangzott pozitív elem a patrióta jelző volt. Úgy gondolom azonban, hogy ez átmeneti jelenség, az európai kereszténydemokrácia nagyon fontos időszakon megy keresztül. A második világháborút követő politikai konszenzus, a keresztény- és a szociáldemokrácia közötti rivalizálás alapjaiban megváltozott, ezért fel kell tenni a kérdést: mi a kereszténydemokrácia a 21. században? Ezzel együtt pedig a kereszténydemokrata brandért is zajlik a küzdelem az európai jobboldalon belül.

A magyar kormánypártnak is szilárd elképzelése van a kereszténydemokráciáról, a Fidesz mégsem kapott meghívást az erről szóló panelbeszélgetésre. Elképzelhető, hogy ez már a brandért folytatott harc, egy lengyel–magyar rivalizálás része?

Ezt nem tudom megmondani, találgatásokba pedig nem bocsátkoznék. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a lengyel konzervatívok előnyt élveznek az európai térben. A lengyel Jog és Igazságosság, a PiS ugyanis tagja az ECR-nek, míg a Néppártból történt távozása után a Fidesz kicsit kívülállóvá vált.

Hirdetés

Nem lehet, hogy ideológiai feszültség is meghúzódik a magyar–lengyel viszonyban? Gondolok itt például a keleti kapcsolatokra…

Biztosan vannak, szerintem éppen ez a kérdés lassítja a felek közötti együttműködést. Az Oroszországhoz való viszonyt egészen máshogy képzeli el a lengyel, mint a magyar kormány: míg a PiS egy éles oroszellenes politikát fogalmaz meg, a Fidesz az együttműködést szorgalmazza. Bár ez nem akadályozza meg a lengyel–magyar kapcsolatok elmélyítését, a folyamatot lassítja. Azt is meg kell jegyezni, hogy az európai jobboldal mozgásban van, most az ismerkedés időszaka zajlik. Vannak olyan jobboldali pártok, mint például a spanyol Vox, amely csak most vált országos jelentőségűvé. 

Fontos ideológiai különbség továbbá, hogy az ECR libertárius elveket is megfogalmaz, ami a magyar kormánypárttól meglehetősen távol áll.

Ez akkor volt elsősorban igaz az ECR-re, mikor a brit konzervatívok is a párt aktív tagjai voltak. Jelenleg a cseh polgári demokraták képviselnek konzervatív-liberális értékeket. De az ECR-nek erre van válasza. Szerintem éppen azért hangsúlyozza a kulturális sokszínűséget, hogy beleférjenek ezek az eltérések. Nyilván máshogy gondolkodik egy nagy gazdasággal, akár globális befolyással rendelkező ország politikai pártja az állam szerepéről, mint egy kis, adott esetben forráshiánnyal küzdő országé, ahol az állam lehet a gazdaság motorja.

Mit kellene tennie a magyar kormánypártnak az uniós kapcsolatokban?

Nem vagyok abban a helyzetben, hogy tanácsokat adjak a magyar kormánynak. Szerintem a szükségesnél több konfliktus alakult ki, vonatkozik ez Magyarország és az EU, illetve a Fidesz és a Néppárt kapcsolatrendszerére is – utóbbi esetében már láttuk a folyamat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/14/navracsics-tibor-rendezne-a-nyugati-kapcsolatokat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Az augusztus 15-ei hatalomátvétel előtt több befolyásos közösségi média felhasználó is volt Afganisztánban, akik nyíltan …