2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Napokon belül bejelentik az európai Vaskupola létrehozását

Hirdetés

Napokon belül bejelentik az európai Vaskupola létrehozását

„Európának izraeli mintára saját légvédelmi rendszert kell létrehoznia, hogy oltalmazza magát a rakéta- és dróntámadásoktól” – érvelt a lengyel kormányfő, Donald Tusk.

A Németország által indított European Sky Shield Initiative, az ESSI, az Európai Égi Pajzs Kezdeményezéshez 2022-ben 15 ország, köztük az Egyesült Királyság is csatlakozott. Azóta a résztvevők száma 21-re bővült. Utolsóként a semleges Svájc lépett be a rendszerbe a múlt hónapban.

Az ESSI tagja Magyarország is, ahol már tavalyelőtt bejelentették a Vaskupola kiépítését. Az ehhez szükséges első lokátor március végén érkezett meg, és a Pápa közelében fekvő Kup melletti dombra telepítették.

Hirdetés

Varsóban a minap közölték, hogy 300 millió eurós hitelből fejlesztik a légvédelmi rendszert, amely majd az európai égi pajzsba is integrálható.

Ezzel kapcsolatos elképzeléseit Tusk a múlt hónapban a Varsóba látogató Mette Frederiksen dán kormányfőnek is vázolta.

Poland is interested in joining a project to create an “iron dome” air-defence system in Europe, PM @donaldtusk has told Danish counterpart Mette Frederiksen during a meeting in Warsaw https://t.co/WzAtjvUdj2

— Notes from Poland ???????? (@notesfrompoland) April 16, 2024

Egy hónappal később már a konkrét terv is elkészült.

Az ESSI 21 jelenlegi tagja napokon belül bemutatja négymilliárd eurós légvédelmi javaslatát az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak

– jelentette ki Donald Tusk a lengyel TVN24 kereskedelmi csatornának adott terjedelmes interjújában.

Burkolt utalás Oroszországra

„Szükséges egy vaskupola létrehozása a rakéták és drónok ellen. Az Izrael elleni közelmúltbeli támadás igazolta, hogy mennyire nélkülözhetetlenek ezek a rendszerek” – érvelt a lengyel kormányfő, aki szerint semmi sem indokolja, hogy Európának ne legyen saját rakétavédelmi pajzsa.

Tusk szerint Európa ugyanolyan veszélyzónában fekszik, mint Izrael.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/27/lengyelorszag-vaskupola-europai-egi-pajzs-dron-raketa-legvedelem-magyarorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …