2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nagy nehézségekkel néz szembe a portugál miniszterelnök a következő választásokig

Hirdetés

Nagy nehézségekkel néz szembe a portugál miniszterelnök a következő választásokig

Április 2-án kezdte meg hivatalosan is a munkáját az új portugál kormány, miután az alig egy hónappal ezelőtti, március 10-én tartott előrehozott választásokat a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) és a vele együtt induló kisebb kereszténydemokrata pártok nyerték.

Ugyanakkor Portugália leendő miniszterelnöke, Luis Montenegro hiába beszélt arról, hogy kormánya stabilitást jelent az országnak, nem könnyű kormányzásnak néz elébe,

pártjának ugyanis nincs többsége a rendkívül megosztott, 230 fős portugál parlamentben.

Hirdetés

A PSD-nek összesen 80 mandátuma van, így ahhoz, hogy a törvényjavaslatait elfogadják, más pártok szavazataira is szüksége van, szövetségesei pedig nem igazán vannak Montenegrónak.

Az elmúlt kilenc évben kormányzó, 78 képviselővel rendelkező balközép Szocialista Párt (PS) vezetője, Pedro Nuno Santos már a választás estéjén kijelentette, hogy nem akadályozza meg egy, a PSD által vezetett kisebbségi kormány felállását, ugyanakkor a jobbközép párt nem számíthat a támogatásukra.

Eközben a választáson harmadik helyet megszerző szélsőjobboldali Chega pártelnöke, André Ventura előre aláhúzta, ötven képviselőjük csak abban az esetben szavaz a kormánnyal, ha a Chegával is tárgyal – ugyanakkor Montenegro még a kampány idején kijelentette, nem működik együtt a szélsőjobboldali párttal.

Alkuk, alkuk mindenhol

Hogy Montenegróra milyen nehéz ciklus vár, azt már a múlt heti házelnökválasztás is előrevetítette:

a PSD jelöltjét ugyanis az első nap háromszor is leszavazták, majd pedig csak az örök vetélytárs PS-szel kötött háttéralkunak köszönhetően lett a parlamentnek elnöke.

A PSD-s Aguiar Branco-t végül 160-an támogatták, ugyanakkor az alku értelmében a jobbközép politikusnak két év múlva át kell adnia a pulpitust egy PS-es kollégájának.

Viszont nem a házelnökválasztás volt az, ami miatt Montenegró nehéz helyzetben van: a kormányról szóló bizalmi szavazás, valamint a 2025-ös költségvetéssel kapcsolatban még ennél is nagyobb alkukat és engedményeket kell tető alá hoznia, ha nem szeretné, hogy kormánya még idén megbukjon.

<img id="kep_szerkfoto_image_55676571" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/02/portugalia-luis-montenegro-szocialdemokrata-part-miniszterelnok-beiktatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Brüsszeli diktatúra helyett szuverén nemzeti államokra van szüksége az EU-nak

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 39 tagállami …