2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nagy a pánik Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij lemondott minden külföldi utat

Hirdetés

Nagy a pánik Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij lemondott minden külföldi utat

Ukrajna az orosz erők folyamatos nyomására visszavonta csapatait a határ menti Harkiv régió több falujából. A katonák heves tűz alá kerültek, és „előnyösebb pozíciókba” vonultak az északkeleti régió két területén – közölte egy katonai szóvivő. 

A két éve tartó háborúban Ukrajna jellemzően ezt a fajta szóhasználatot használta a visszavonulás jelzésére.

Most úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij is visszavonul. Az ukrán elnök ugyanis lemondott minden közelgő külföldi utazást, mivel az ukrán csapatok az újabb határon átnyúló támadás megfékezéséért küzdenek északon, és több várost és falut heves tűz alá vettek – írja a BBC.

Hirdetés

Sajtótitkára, Szerhij Nikiforov közölte, hogy az elnök „utasítást adott arra, hogy az elkövetkező napokra tervezett valamennyi nemzetközi eseményt halasszák el, és egyeztessék az új időpontokat”.

A hadsereg szóvivője közleményben közölte, a Lukjanci és Volcsanszk térségéből a csapatok kivonásáról szóló döntést „katonáink életének megóvása és a veszteségek elkerülése érdekében” hozták meg. 

Azt mondták, a helyzet „továbbra is nehéz”, de kitartottak amellett, hogy erőik „nem engedik, hogy az orosz megszállók megvethessék a lábukat”. Ukrajna hírszerzési vezetője, Kirilo Budanov korábban azt mondta, hogy a csapatok stabilizálták a frontvonalat.

Tömeges a menekülés Harkivba

Az elmúlt napokban civilek ezrei menekültek nyugatra, Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv felé – többek között a 74 kilométerre fekvő Volcsanszk városából. Olekszij Harkivszkij, Volcsanszk rendőrfőnöke a közösségi médiában közölte, a harcok intenzívek, és az orosz erők állásokat építettek ki a városon belül.

A helyzet rendkívül nehéz. Az ellenség állásokat foglal el Volcsanszk városának utcáin

– mondta. 

Bár a város elfoglalása különösebb katonai jelentőséggel nem bír, csapást jelentene az ukrán morálra.

<img id="kep_szerkfoto_image_56331903" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56331/563319/56331903_1d13491dc62a36e415a04c2db6dab209_wm.jpg" loading="lazy" alt="Mentők oltják az orosz rakétatámadást követő tüzet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/15/haboru-orosz-ukran-konfliktus-volodimir-zelenszkij-kulfoldi-utazas-oroszorszag-ukrajna-harkiv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …