2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Moszkvának bizonyítania kell, hogy megbízható európai beszállító

Hirdetés

Moszkvának bizonyítania kell, hogy megbízható európai beszállító

„Oroszország többet tehetne annak érdekében, hogy növelje az Európa számára rendelkezésre álló gázmennyiséget, és biztosítsa a tárolók megfelelő feltöltöttségét a következő télre való felkészülés érdekében” – idézte a francia AFP hírügynökség az IEA közleményét.

A csapok megnyitása „lehetőséget teremtene Oroszországnak arra, hogy megerősítse: megbízható beszállítója az európai piacnak” – nyomatékosította a nemzetközi szervezet.

A párizsi székhelyű testület közölte, hogy miközben Oroszország teljesíti az európai fogyasztókkal kötött hosszú távú szerződéseket, kevesebb gázt szállít Európába, mint a koronavírus-járvány előtt.

Hirdetés

A megnövekedett kereslet – a többi között az idei szélsőségesen meleg és hideg időjárás következtében –, valamint a megannyi nem tervezett leállás, illetve a halogatott karbantartás miatt a gyér kínálat emelte a gázárakat.

Németországban és Spanyolországban a villamosenergia-árak az elmúlt hetekben a tavalyi és tavalyelőtti átlag három-négyszeresére nőttek – részben a magasabb gázárak miatt.

A földgáz nagykereskedelmi ára például az utóbbi hetekben meredeken nőtt az európai piacokon, és megközelítette az ezer köbméterenkénti, korábban elképzelhetetlennek tűnő ezer dolláros (több mint 300 ezer forintos) árat. A múlt héten csaknem 30 százalékkal, az év eleje óta pedig 250 százalékkal nőtt a földgáz szabadpiaci ára.

Moszkva az Északi Áramlat 2 beindításától tette függővé a szállítást

Moszkva azonban világossá tette, hogy megvárja a Németországba irányuló, megosztó Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését, mielőtt növelné az európai gázszállítást.

„Kétségtelen, hogy az Északi Áramlat 2 mielőbbi üzembe helyezése nagymértékben kiegyenlíti a földgáz európai árparamétereit” – mondta a Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A gázvezetéket a napokban <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/25/oroszorszagnak-bizonyitania-kell-hogy-megbizhato-gazszallito/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Magyarországra utazhat Ferenc pápa

Ismét Magyarországra utazhat Ferenc pápa

Magyarországi látogatás is szóba jöhet a jövőben, mondta Ferenc pápa egy argentin hírügynökségnek adott interjúban. …