2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Most mindenki Berlinre figyel a megosztott Európában

Hirdetés

Most mindenki Berlinre figyel a megosztott Európában

Az uniós energiaügyi miniszterek – Magyarország ellenzésével – aláírták a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentéséről szóló megállapodást. Noha az egyezmény számos tagállam számára mentességet és derogációt, eltérő kötelezettséget irányoz elő, rávilágít a tagállamok közötti jelentős megosztottságra.

A megállapodás legfontosabb kikötése, hogy minden tagország „a maga által választott intézkedéssel” csökkenti a fogyasztást. Az eredeti javaslat értelmében Brüsszel rendelhette volna el a vészhelyzeti riasztást, amely „kötelező gázfogyasztás-csökkentést” írt volna elő az unió teljes területén.

Az elfogadott megállapodás gyökeresen másról szól. Az uniós riasztás csak akkor indítható el, ha öt vagy több tagállam nemzeti szinten vészhelyzetet hirdet, vagy ha az Európai Tanács – a nemzeti kormányokból álló uniós testület – ad erre vonatkozó utasítást a bizottságnak.

Hirdetés

Magyarán: az Európai Bizottság csak a nemzeti kormányok jóváhagyásával adhat ki vészhelyzeti riasztást.

Today, the EU has taken a decisive step to face down the threat of a full gas disruption by Putin.

We strongly welcome the endorsement by @EUCouncil of the regulation to reduce by 15% gas consumption. This will help fill our storage ahead of winter.#REPowerEU

— European Commission ** (@EU_Commission) July 26, 2022

Észak–déli szakadék

A javaslat körüli csatározások akkor kezdődtek, amikor az orosz gáztól nem függő országok – köztük Spanyolország és Portugália – fenntartásokkal jelentkeztek, hogy a 15 százalékos csökkentést valójában mit is jelentene polgáraik számára.

„Ahhoz, hogy a fenyegető gázhiány, a magas energiaárak és az általános recessziós kockázatok közepette a megállapodás politikailag életképes legyen, az uniós energiaszolidaritást reálisan kell megszervezni” – idézte a Deutsche Welle Simone Tagliapietrát, a Bruegel gazdasági agytröszt vezető munkatársát.

A kifogásokat hangoztató országokat számos mentességgel és derogációval nyugtatták. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/02/gaztakarekossag-europai-unio-gazfogyasztas-magyarorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Riasztották a balti légteret védő magyar Gripeneket

A magyar vadászokat egy azonosítatlan repülőgép miatt riasztották kora hajnalban. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek …