2021. május 16., vasárnapMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Moldova helyzete hamarosan veszélyesebb lehet, mint Ukrajnáé

Hirdetés

Moldova helyzete hamarosan veszélyesebb lehet, mint Ukrajnáé

A TV8 beszámolója szerint a moldáv alkotmánybíróság azt a döntést hozta, hogy Maia Sandu, Moldova elnöke feloszlathatja a parlamentet, és előrehozott választásokat írhat ki. Az Igor Dodon vezette szocialisták természetesen nem ismerik el a döntést.

Maia Sandu

Maia Sandu

Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

A tavalyi elnökválasztáson a Dodont legyőző Sandu valószínűleg élni is fog a kínálkozó lehetőséggel, hiszen a Europe Elects felmérése szerint Sandu pártja fölényesen beelőzte a szocialistákat, és komoly esélye van rá, hogy abszolút többséget szerezzen a moldáv parlamentben.

Hirdetés

Tévedés azt hinni, hogy Sandu EU-pártisága nem vegyül a román egyesülést támogató nacionalizmussal

 – nyilatkozta lapunknak Demkó Attila, a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője. „A nagyromán egyesüléssel kapcsolatban azonban nem a moldáv belpolitikai folyamatok, hanem a nagyhatalmak fognak dönteni, bár természetesen a növekvő lakossági támogatásnak is lehet szerepe.”

Moldova lakossága rendkívül megosztott a kérdésben, a EU- vagy demokráciapárti és az oroszbarát felosztások pedig rendkívül leegyszerűsítőek. Az elnökválasztás politikai térképe szinte tökéletesen kirajzolta az etnikai megoszlást, a román többségű területek jellemzően Sandura szavaztak, míg a kisebbségi, tehát nemcsak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/21/moldova-nagyromania-valasztasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szombat éjféltől nincs kijárási tilalom Ausztriában

Szombat éjféltől nincs kijárási tilalom Ausztriában

Szombat éjféltől Ausztriában feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást – jelentette be …