2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mit jelenthet Ukrajna uniós tagjelöltsége?

Hirdetés

Mit jelenthet Ukrajna uniós tagjelöltsége?

Június 23-24-én kétnapos uniós csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, ahol eldől Ukrajna EU-tagjelölti státusza is. Az orosz invázió februári megindulása előtt kevesen gondolták, hogy a téma a közeljövőben napirendre kerülhet, hiszen több nyugat-balkáni ország már 2003, Törökország pedig 1999 óta van hasonló státuszban.

Az Európai Uniónak jelenleg öt hivatalos tagjelölt országa van:

  • Szerbia
  • Montenegró
  • Észak-Macedónia
  • Albánia
  • Törökország

Mellettük még Bosznia-Hercegovinát és Koszovót tartják számon potenciális tagjelöltként, azonban erről még néhány uniós tagállam beszélni sem szeretne.

Oroszország hozzáállása Ukrajna, valamint Moldova és Georgia lehetséges tagjelöltté válásához előremutató lehet a Nyugat-Balkán szempontjából is, hiszen a térségben szintén aktív az orosz külpolitika, Szerbia pedig hagyományos szövetségesük. Alekszandar Vucsics ezúttal sem foglalt egyértelműen állást az orosz-ukrán háború kapcsán, viszont jelzésértékű, hogy NATO-csapatok is gyakorlatoztak 2018-ban Szerbia területén.

Hirdetés

Az EU a NATO-val ellentétben nem katonai, hanem egy alapvetően gazdasági és politikai tömörülés. Ez nem a mi ügyünk. Minden államnak szuverén joga, hogy csatlakozik-e hozzá

– mondta Vlagyimir Putyin Szentpéterváron, ami azt is jelenti, hogy a német nagytőke érdekeivel szemben nem lép föl Moszkva, amely megkerülhetetlen tényező a balkáni bővítés kapcsán is, elsősorban történelmi és geopolitikai okok miatt.

A közeljövőben nem reális az ukrán csatlakozás

Ukrajna belátható időn belül valószínűleg nem lesz az Európai Unió tagja annak ellenére, hogy az EU eddig már kétmilliárd eurót bocsátott az ország rendelkezésére, emellett a közelmúltban megszavazott egy újabb 500 millió eurós segélycsomagot.

Annak okairól korábban már írtunk az Indexen, hogy miért utazott együtt Kijevbe Mario Draghi olasz kormányfő, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, akikhez később csatlakozott Klaus Iohannis román elnök is.

A szakértők szerint Európában egyre többen gondolják úgy, hogy minél előbb ki kell egyeznie Ukrajnának és Oroszországnak a béke érdekében, elsősorban a küszöbön álló gazdasági és élelmezési válság miatt. Az EU-tagjelöltségi státusz kérdésével kapcsolatban pedig úgy vélik,

ennek inkább gesztusértéke van a Nyugat részéről Ukrajna felé,

a nagyhatalmaknak pedig olyan megoldást kell teremteniük, hogy a többi tagjelölt ne kerüljön hátrányba, és megmaradhasson az egyensúly. Bár a területi integritás nem hivatalos feltétele az EU-csatlakozásnak, mindenki egyetért abban, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt ellenőriznie kell a saját területét. 2014 óta a Krím-félszigetet elcsatolták Ukrajnától, és a Moszkva által támogatott szakadárok irányítják a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk térségét.

Most Ukrajna a területi integritásának további megsértésével néz szembe, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely orosz állampolgárságot és útlevelet ad az oroszok által megszállt Herszon és Zaporizzsja régiók lakóinak. Arra számítanunk kell, hogy Putyin szentpétervári beszéde ellenére Oroszország megpróbálja destabilizálni Ukrajnát, és ezzel megakadályozza az EU-val folytatott tárgyalások gyors előrehaladását.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Ukrajna a háború előtt körülbelül 40 milliós lakossággal rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy

a 750 fős Európai Parlamentben a lakosságarányos mandátumfelosztás miatt nagy számú képviselőjük lenne – a hasonló méretű Lengyelországnak 51 képviselője van – a többi ország rovására, amely a befolyásuk csökkenésével is járna. 

 Hogyan illeszkedne az EU-ba Ukrajna?  
 terület 603 550 km2 (első az EU-ban)
 lakosság 44,13 millió fő (ötödik az EU-ban)
 GDP/fő 3724 euro/fő (1/9-e az EU-s átlagnak)

Ukrajna 2017 óta vámok nélkül, úgynevezett társulási megállapodás alapján kereskedhet az uniós államokkal, emellett a tagfelvételi kérelmezés előkészítésének részeként Ukrajna már számos törvényét és rendeletét módosította, hogy megfeleljen az uniós normáknak, bár a korrupció továbbra is nagy probléma az országban.

A tagfelvételi eljárás azonban hosszadalmas folyamat. Az első lépés az adott ország tagjelölti kérelme az Európai Tanács felé. A kérelmet elviekben a következő feltételek teljesülése esetén bírálják el pozitívan:

  • az ország gazdaságilag stabil
  • a demokrácia működőképes
  • teljesülnek a jogállamisági feltételek
  • az EU-s jogszabályokat és az eurot, mint jövőbeli fizetőeszközt elfogadják

Ukrajna felvételével kapcsolatban elsősorban Dánia és Hollandia szkeptikus, a tagjelölti státuszra azonban mégis rábólintottak, akárcsak Magyarország.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/23/ukrajna-eu-tagjeloltseg-jogallamisag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület …