2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mit csinál Angela Merkel, ha nyugdíjba megy?

Hirdetés

Mit csinál Angela Merkel, ha nyugdíjba megy?

Bár Angela Merkel szeret krumplilevest főzni és német szilvás lepényt sütni, ám annak ellenére, hogy véget értek a választások, az őszi időszakban biztosan nem lesz ilyesmire ideje, és legfeljebb a hétvégéken mehet ki víkendházukba, amely Hohenwaldéban található. Már csak azért sem lassíthat, mert a koalíciós tárgyalások akár karácsonyig is elhúzódhatnak, és amíg fel nem áll az új kormány, ügyvezetőként hivatalban kell maradnia.

Kezdetben olvasni és aludni fog

Idén júliusban, amikor búcsúlátogatáson járt az Egyesült Államokban, feltették neki a kérdést, mit csinál majd, ha nyugdíjba megy. Meglepő módon ezúttal nem tért ki a válasz elől. „Elmegyek pihenni, és semmilyen meghívásnak nem teszek eleget egy darabig” – mondta, majd hozzátette:

Ezeknek a feladatoknak már másnak kell megfelelnie, nem nekem, és ez örömmel tölt el engem.

Hirdetés

A pihenés alatt gondolja majd át, mi is érdekelné igazán, mivel az elmúlt tizenhat év rohanásában erre nem igazán volt lehetősége. „Aztán kicsit olvasnék, de biztosan lecsukódnak majd a pilláim, mert nagyon elfáradtam. Ha kialudtam magam, meglátjuk, hol tűnök majd fel” – tette hozzá sejtelmesen a kancellár, amikor tiszteletbeli doktori címet kapott a neves Johns Hopkins Egyetemtől.

Biztos nyugdíjra számíthat

Merkel július 17-én töltötte be a 67-et, de pénzügyi gondjai élete végéig biztosan nem lesznek. Kancellárként havonta 25 ezer euró jár neki, de ehhez jön még tízezer euró, amit azért kap, mert egyben parlamenti képviselő is már több mint harminc éve. Amikor leteszi az esküt az új kancellár, és Merkel végleg leköszön, három hónapig még a teljes kancellári fizetés jár neki, majd pedig egy átmeneti időszakra – amely legfeljebb 21 hónap lehet – a járandósága fele.

Nyugdíja a kancellárként, miniszterként és képviselőként végzett munka utáni juttatásból tevődik össze. Nem is lennének a németek németek, ha nem szabályoznák egészen precízen a volt kancellárok hivatali ideje után járó támogatásokat. Egy 1953-as törvény vezeti le pontosan, miként kell kiszámolni az exkancellár nyugdíját. Négy év hivatalban töltött idő után akkori fizetésének 27 százaléka jár, ám minden egyes, kancellárként töltött további év plusz 3,2 százalékos növekményt jelent, ami maximum az utolsó fizetés 71,75 százaléka lehet.

Nos, ezek alapján 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/27/angela-merkel-nyugdij-munka-kereset-politika-nemetorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Európai országok sora segít a bajba jutott Romániának

Már nyolc európai ország nyújt segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben. Ezt Klaus …