2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mini orvosi laboratóriumot állított fel egy magyar csapat Afrikában

Hirdetés

Mini orvosi laboratóriumot állított fel egy magyar csapat Afrikában

Könczöl Zsófia még a gimnáziumi évei alatt szeretett bele az afrikai kultúrába. Édesapja katona, így mindig is mozgatta, hogy mi történik a nagyvilágban, édesanyja pedig kiskorától kezdve arra tanította, hogy nincs annál szebb, mint másokon segíteni. Négy évvel ezelőtt az eredetileg győri, ma már azonban Budapesten élő nő ilyen gyökerekkel vágott neki Ugandának, ahol első látásra beleszeretett egy Manafwa nevű pici faluba.

A vidéki település az ország legszegényebb, legelmaradottabb részéhez tartozik, ahol a mai napig nincs vezetékes víz és áram. Ahogy a helyi nőkkel beszélgetett, első kézből értesült a problémáikról, így hamar rálátott, hogy melyek azok a területek, ahol a segítségre a legnagyobb szükség lenne. Ehhez mérten az elmúlt években csapatot szervezett maga köré, megalapította a Szívemben született Afrika Egyesületet, melynek az egyik legfőbb tevékenysége az orvosi missziók kiküldetése. Egy ötfős csapat idén májusban is három hetet töltött Afrikában, Farkas Ferenc Balázs, dr. Hargita Gyöngyi és dr. Beniczky Nikolett Jusztina orvosként vette ki a részét a munkából, de velük tartott egy táplálkozástudományi szakember, Kiss Anna is, míg Zsófi az operatív ügyeket intézte, a hazatérést követően pedig részletes élménybeszámolót tartott az Indexnek.

Bár kinti tevékenységük több elemből állt össze, mindegyiknél szem előtt tartották, hogy a segítségnyújtás ne csak átmeneti legyen.

Hirdetés

Nem szeretnénk, hogy a jóllétük tőlünk függjön, a cél az, hogy a tanultakat hosszú távon is beépítsék a mindennapjaikba, és önfenntartókká váljanak

– mondta lapunknak a 28 éves nő. Hozzátette: sajnos ennek ellenére minden alkalommal vinnünk kell magunkkal élelmiszercsomagokat, mert hiába tanítjuk meg őket bármire, ha közben éhen halnak.

Maláriával és bélférgességgel küzd a legtöbb gyermek

A misszió előtt nincs lehetetlen, mindezt bizonyítja, hogy képesek voltak egy minilaboratóriumot létrehozni egy olyan helyen, ahol még víz és áram sincsen. Az orvosok csupán néhány napelemre tudtak hagyatkozni, így nemegyszer az elemekkel is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/04/orvosi-misszio-afrika-uganda-segitsegnyujtas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

Vasárnap elnyerte a 120 tagú izraeli törvényhozás, a kneszet bizalmát az új koalíciós kormány – …