2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mindent megváltoztat, ha a Nyugat vadászgépeket küld Ukrajnába

Hirdetés

Mindent megváltoztat, ha a Nyugat vadászgépeket küld Ukrajnába

Január utolsó napjaiban röppent fel a hír, miszerint amerikai F–16-os vadászbombázó harci repülőgépeket kaphat szövetségeseitől Ukrajna. A szállításokra elsőként Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára utalt Facebook-bejegyzésében.

Hamarosan F–16-osok lesznek Ukrajna egén

– írta a tisztségviselő. Danyilov egy videót is csatolt a poszthoz, amelyben az F–16 műszaki jellemzőit ismertették, ugyanakkor nem közölt részleteket arról, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Ezzel egy időben Volodimir Zelenszkij elnök szokásos esti videóüzenetében fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a nyugati gyártású harckocsik szállításáról meghozott döntés után Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani. Az ukrán hírportálok arról cikkeztek, hogy az F–16-osokat gyártó amerikai vállalat bejelentette: kész ilyen típusú repülőgépeket szállítani európai országoknak, akik így továbbadhatják ezeket Ukrajnának.

Hirdetés

Az üggyel kapcsolatban Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője is megszólalt, aki elmondta, pontosan hány repülőgépre lenne szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy meg tudja védeni magát az orosz erőkkel szemben. 

Az ukrán légierő teljes repülőgépflottáját amerikai F–16-os vadászgépekre kell cserélnie, és legalább öt légi dandárt kell létrehoznia belőlük 

– jelentette ki az ezredes. 

Nincs egyetértés 

Finoman fogalmazva sincs egyetértés az országok között az F–16-osok átadásával kapcsolatban. Németország volt az első, aki úgy döntött, nem hajlandó ilyen módon segíteni az Oroszországgal háborúban álló országot. A német kancellár január 30-án jelentette ki: kizártnak tartja, hogy vadászgépeket szállítsanak Ukrajnába. De nem csak Olaf Scholz mondott egyértelmű nemet, Nagy-Britannia szintén kizárta vadászgépek küldését. 

Lengyelország viszont – abban az esetben, ha a NATO-tól jóváhagyást kap – hajlandó vadászgépeket küldeni Ukrajnába. Az F–16-osok átadásáról Andrij Jermak ezredes és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyeztetett. A lengyelek mellett Litvánia is úgy döntött, szeretné harci gépekkel segíteni az országot. A litván elnök úgy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/01/haboru-orosz-ukran-konfliktus-harci-repulogepek-szallitas-nagy-britannia-litvania-lengyelorszag-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

Több mint 27 millió ember maradt internet nélkül a múlt szombat óta. A kormány előzetes …