2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mindenki azt akarja, hogy szabadon utazhassanak a keleti vakcinákkal beoltottak

Hirdetés

Mindenki azt akarja, hogy szabadon utazhassanak a keleti vakcinákkal beoltottak

Az Európai Parlament többsége egyetértett abban, hogy a „digitális zöldigazolvány” helyett „Covid19-igazolványnak” nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által kiküldött tájékoztató közlemény szerint a digitálisan vagy papírformátumban kiállítható igazolványnak tanúsítania kellene, hogy

  • tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen,
  • vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik,
  • illetve már átesett koronavírus-fertőzésen.

A Covid19-igazolványok azonban nem működnek majd útiokmányként, és birtoklásuk nem válhat a szabad mozgáshoz fűződő jog gyakorlásának előfeltételévé.

Az uniós polgárokra vonatkozó jogszabályjavaslatot 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett, a nem uniós tagállamok állampolgáraira vonatkozó jogszabályjavaslatot pedig 540 szavazattal, 80 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Hirdetés

Az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közleményében arra is emlékeztet, hogy a tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már engedélyezte. Jelenleg ilyen

  • a Pfizer-BioNTech,
  • a Moderna,
  • az AstraZeneca
  • és a Janssen oltóanyaga.

Azt minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

A WHO szakértői csoportjai az orosz Szputnyik V és a kínai Sinpoharm miatt már folyamatosan konzultálnak.

Az Európai Parlament szavazása az uniós koronavírus-igazolványokkal kapcsolatban szerdán zajlott, az eredményeket pedig csütörtökön reggel jelentették be. A labda az Európai Tanácsnál is pattog. Az uniós intézmények célja, hogy a nyári turistaszezon kezdete előtt megállapodásra jussanak a jogszabály végső formájáról.

Mindenki egyet akar, csak másképp

Magyar szempontból a szavazás érdekesen alakult, ugyanis a Fidesz és a KDNP mellett a Momentum sem támogatta a javaslatot.

Donáth Anna Júlia a Momentum képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án

Donáth Anna Júlia a Momentum képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője az Európai Parlament szerdai ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós szabályozás a jelenlegi formájában hibás, hiszen

alkalmas annak a több mint egymillió magyar állampolgárnak a hátrányos megkülönböztetésére, akik keleti védőoltást kaptak.

Szerdai bejegyzésében az EP-képviselő úgy fogalmazott:

Az általunk elutasított rendelkezés az, hogy a védőoltások szempontjából ez a javaslat csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával beoltottak számára törli el automatikusan uniós szinten az utazási korlátozásokat. A többi vakcina, így például a Sputnik V és a Sinopharm tekintetében ennek eldöntését a tagállamokra bízná, akik dönthetnek úgy, hogy eltörlik azokat, de dönthetnek úgy is, hogy fenn tartják őket.

Donáth Anna emlékeztetett rá, hogy  a tagállamok képviselőit tartalmazó Európai Tanács még módosíthat ezen a hibás elképzelésen. „A kormány addig, amíg nem változik meg az EU szabályozási javaslata, ajánlja fel az ingyenes tesztelést azoknak az utazni szándékozó magyaroknak, akik elfogadták a keleti védőoltások valamelyikét” – tette hozzá a Momentum európai parlamenti képviselője.

Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő szintén felszólalt az Európai Parlament szerdai vitájában, szerinte „Brüsszelben fordítva ülnek a lovon”, mert miközben hosszas viták folynak egy majdani vakcinaigazolványról, addig még elég oltóanyag sincs.

Először talán szembe kellene nézni a valósággal: amíg az Unió kizárólag nyugati vakcinát hajlandó engedélyezni, időt és életeket veszít

– tette hozzá a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/29/mindenki-azt-akarja-hogy-szabadon-utazhassanak-a-keleti-vakcinakkal-beoltottak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet kedd este valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael …