2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Minden, amit az európai szélsőjobbról tudni akart, de elvesztette a fonalat

Hirdetés

Minden, amit az európai szélsőjobbról tudni akart, de elvesztette a fonalat

A terminológiában a The Guardian vágott rendet. A lap a The PopuList definícióit vette alapul, amely több mint 30 ország több mint 100 politológusának részvételével készült úttörő projekt, amely Európa politikai pártjait és azok változó ideológiáját osztályozza.

Radikális jobboldal

Cas Mudde, a Georgia Egyetem populizmus- és szélsőjobboldal szakértőjének munkája alapján a radikális jobboldali pártokat úgy határozzák meg, mint amelyek két alapvető ideológiát vallanak: a nacionalizmust (amelyet a legjelentősebbnek tartanak) és a tekintélyelvűséget.

A nativizmus az a meggyőződés, hogy az államokat kizárólag az „őshonos csoport” tagjainak kell lakniuk, és hogy a „nem őshonos elemek” alapvetően veszélyeztetik a homogén nemzetállamot.

Hirdetés

Ez magyarázza, hogy a radikális jobboldali pártok, például Marine Le Pen-féle Nemzeti Összefogás (RN) Franciaországban, a Szabadságpárt (PVV) Hollandiában, a Vox Spanyolországban vagy a Fidesz Magyarországon a bevándorlásra helyezik a hangsúlyt.

A nativizmus az ekszkluzianizmus egyik kiemelkedő formája; a radikális jobboldali pártok jellemzően kirekesztőek a nem őslakosok mellett más „külső csoportokkal” szemben is, beleértve a különböző vallású (például muszlim) vagy nemű és szexuális irányultságú embereket.

A tekintélyelvűség a szigorúan rendezett társadalomba vetett hit, amelyben a jogsértéseket szigorúan büntetik, ezért a szélsőjobboldal második fő irányvonala: a törvény és a rend keményvonalas megközelítése, ahogyan azt például a német AfD vagy az osztrák FPÖ képviseli.

A szélsőjobboldali pártokkal ellentétben a radikális jobboldali pártok demokratikus keretek között működnek: nem dolgoznak aktívan a demokratikus rendszer felforgatásán, és nem helyeslik az erőszak alkalmazását.

Alice Weidel és Tino Chrupalla az AfD vezetői 2024. június 9-én

Alice Weidel és Tino Chrupalla az AfD vezetői 2024. június 9-én

Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Extremizmus

A szélsőjobboldali pártok osztoznak a radikális jobboldali pártok két központi ideológiájában, de azoktól eltérően végső céljuk a fennálló demokratikus rend megdöntése, és céljaik eléréséhez nem ellenzik az erőszakot.

Bár részt vesz a választásokon a holland Fórum a Demokráciáért (FvD), amely összeesküvés-elméleteket és egy „ellentársadalom” létrehozását hirdeti, általában szélsőjobboldalinak számít, akárcsak a görög neonáci Arany Hajnal.

Szélsőjobb

Sok politológus, köztük a PopuListában részt vevők is, a „szélsőjobb” kifejezést a radikális vagy extremista pártok gyűjtőfogalmaként használják.

Ennek oka lehet, hogy kétséges, hogy egy párt melyik kategóriába tartozik – például azért, mert egy párton belül egyes elemek szélsőségesebbek lehetnek, mint mások, így a párt üzenetei nem következetesek, vagy azért, mert a párt álláspontja megváltozott vagy változóban van.

A gyakorlatban gyakran nehéz eldönteni hogy ki hová tartozik. Előfordulhat, hogy egyes pártok tagjai szélsőséges megnyilvánulásokat tesznek, ugyanakkor hivatalos nyilatkozataikban lehet, hogy csak radikálisak

– mondta Matthijs Rooduijn, a PopuList csapatának egyik vezető tagja. 

Azokat a pártokat, amelyek csak mérsékelten szélsőjobboldaliak vagy amelyek álláspontja idővel mérséklődött, határesetnek nevezhetjük.

Populizmus

A populista pártok – ismét a Mudde által javasolt meghatározást használva – azok, amelyek azt az elképzelést támogatják, hogy a társadalom végső soron két homogén és antagonisztikus csoportra oszlik, egy „tiszta népre” és egy „korrupt elitre”.

A populista pártok azzal is érvelnek, hogy a politikának a nép akaratát kell kifejeznie. Mindent, ami a „nép akarata” és a politika között áll, nem kedvelnek, és hatalomra jutva megpróbálhatják meggyengíteni a szabad sajtót és a független igazságszolgáltatást.

Sok, de nem minden szélsőjobboldali párt nyilvánvalóan populista is. Amikor azonban ez a helyzet – mondja Rooduijn –, mindig jobb, ha ezt ki is mondjuk. A puszta populista kifejezés mérsékeltebbnek tüntetheti fel őket, mint amilyenek valójában”.

A populizmus persze nem korlátozódik a szélsőjobboldalra: számos baloldali és szélsőbaloldali párt is populistának számít, például a Robert Fico szlovák miniszterelnök vezette Smer pártja vagy a Jean-Luc Mélenchon vezette France Unbowed (LFI).

„Kemény jobboldal”

A kemény jobboldal (angolul hard right) az angolszász média által széles körben használt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/25/szelsojobb-populizmus-radikalis-jobboldal-radikalizmus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden már meg is nevezte, kinek az elnökjelöltségét támogatja, Donald Trump rögtön reagált – Minden, amit Joe Biden visszalépésével kapcsolatban tudni érdemes – kövesse az Indexen!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/kulfold/2024/07/21/amerikai-egyesult-allamok-feher-haz-elnokvalasztas-joe-biden-donald-tump-kamala-harris-demokratak/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …