2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Milyen jövő várhat a monarchiára II. Erzsébet halála után?

Hirdetés

Milyen jövő várhat a monarchiára II. Erzsébet halála után?

„A mindenkori uralkodónak fontos és számos diplomáciai, valamint protokollszerepet kell betöltenie. II. Erzsébet az Egyesült Királyság első számú és talán legjobb diplomatája volt, ez komoly kihívás lesz Károlynak” – fejtette ki lapunk kérdésére Kiss Rajmund.

A Mathias Corvinus Collegium Diplomáciai Műhelyének vezetője az alkotmányos monarchia működéséről elmondta, hogy az uralkodó nevezi ki a miniszterelnököt, és ugyan formálisan, a felségjog alapján a végrehajtó hatalom az uralkodóé, de ezt a jogát csak a parlament által elfogadott törvényeknek, szokásoknak és precedenseknek megfelelően gyakorolhatja.

Kiss Rajmund kiemelte, hogy II. Erzsébet kerülte a belpolitikát, viszályok idején sem szólt bele a politikai kérdésekbe, egyébként tizenöt miniszterelnököt nevezett ki, az utolsót, Liz Trusst, pár nappal halála előtt.

A mindenkori uralkodónak elsősorban a protokoll és a diplomáciai szerepe fontos, belpolitikai kezdeményező szerepe nincs

Hirdetés

– foglalta össze az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője, azzal folytatva, hogy Károly már hercegként is aktívabban kommunikált belpolitikai ügyekben, voltak olyan törvényjavaslatok az elmúlt évtizedekben, amelyeket nyilvánosan bírált, és emiatt nem is volt túl népszerű. Ami viszont népszerű téma, és Károly következetesen képviselte, azok a környezetvédelmi, klímavédelmi kérdések.

Károly kevésbé integratív személyiség

Kiss Rajmund nem számít a királyság szétesésére, de lazulhat a kötelék, mert III. Károly nem tűnik annyira integratív személyiségnek, mint

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/19/milyen-jovo-varhat-a-monarchiara-ii.-erzsebet-halala-utan-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …