2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Milyen fegyverei vannak a libanoni Hezbollahnak?

Hirdetés

Milyen fegyverei vannak a libanoni Hezbollahnak?

Az ENSZ-főtitkár szerint egy teljes körű háború Izrael és a Hezbollah között „katasztrófa” lenne. A nemzetközi közösség nyugalomra intése ellenére komoly előkészületek zajlanak a két ország közös határán, ugyanis a libanoni oldalon 90, míg az izraelin 60 ezer embert evakuáltak. Emellett több ország is felszólította a Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az arab országot.

Felmerül a kérdés, hogy ha kiszélesedne a két fél közötti viszály, akkor az Irán által támogatott síita milícia milyen erőforrásokra és fegyverekre támaszkodhat a konfliktus során?

A militáns csoport új fegyverekhez jutott

Haszan Naszralláh, a csoport vezetője beszédében nemrégiben azt mondta, hogy a Hezbollah új fegyverekhez jutott, azonban ezt nem részletezte. Kijelentette, hogy a fegyverek hamarosan „a terepen fognak feltűnni”.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége szerint a Hezbollah katonai erejét több mint 150 ezer különböző típusú és hatótávolságú rakéta alkotja. A militáns csoport szerint olyan rakétái is vannak, amelyek Izrael minden területét eltalálhatják. Sok közülük nem irányított, de vannak precíziós rakétáik, drónjaik és páncéltörő, légi- és egyéb elhárító fegyvereik is.

A Hezbollah fő támogatója és fegyverszállítója Irán. Elemzők szerint Teherán szárazföldön küld fegyvert a csoportnak Irakon és Szírián keresztül. Irán az említett két országgal szoros kapcsolatot ápol, nem mellesleg jelentős befolyással is rendelkezik felettük. Kiderült az is, hogy a síita muszlim csoport fegyverei közül sok az orosz és kínai modell.

Rakéták

A londoni székhelyű, de szaúdi pénzből működő hírszolgáltató, az Asharq Al-Awsat egy részletes listát közölt a síita militáns csoport által birtokolt fegyverekről. Ennek megfelelően a Hezbollah egy al-Mas néven ismert iráni gyártmányú, irányított rakétát is többször bevetett már. A rakéta az iráni védelmi ipar „zászlóshajója”, egy olyan páncéltörő fegyver, amely íves röppályát követve képes eltalálni a látóhatáron kívül eső célpontokat is, így felülről tud csapást mérni.

Libanoni Hezbollah-harcosok állnak egy rakétavetővel felszerelt katonai teherautón 2023. május 21-én

Libanoni Hezbollah-harcosok állnak egy rakétavetővel felszerelt katonai teherautón 2023. május 21-én

Fotó: Anwar Amro / AFP

A Hezbollah a konfliktus során izraeli drónokat is lelőtt már föld-levegő rakétákkal. A félkatonai szervezet többször is bevetett ilyen rakétákat, és lelőtte az izraeli Hermes 450 és Hermes 900-as drónokat.

Drónok

A Hezbollah többször is indított egyirányú drónokat, amelyek gyakran sikeresen célba is értek. Néhányat azért lőttek ki, hogy elvonják az izraeli légvédelem figyelmét, miközben robbanóanyaggal megrakott drónokat repítettek más célpontokra. A közelmúltban a csoport más típusú támadásokat vitt véghez.

Ezek során már olyan, bombákat szóró drónokat vetettek be, amelyek a feladat elvégzését követően visszatértek Libanonba. A Hezbollah drónjai között megtalálhatók a helyben összeszerelt Ayoub és Mersad modellek, amelyek az elemzők szerint olcsók, és viszonylag könnyen előállíthatók.

Szárazföldi támadó rakéták

Naszralláh <a href="https://aawsat.com/%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A8%D9%8A/%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B4%D8%B1%D9%82-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A8%D9%8A/5032720-%D9%85%D8%A7%D8%B0%D8%A7-%D8%AA%D8%B6%D9%85%D9%91-%D8%AA%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%25" […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/29/hezbollah-izrael-fegyverek-tamadas-iran-siita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, de vajon visszalép-e végül?

Joe Biden az elmúlt napokban állítólag egyre nyitottabbá vált arra, hogy meghallgassa azokat az érveket, …