2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Milliárdosok alakítják az amerikai elnökválasztási versenyt

Hirdetés

Milliárdosok alakítják az amerikai elnökválasztási versenyt

Donald Trump gyorsan eltüntette a Biden elnökkel szembeni támogatásbeli hátrányát, és már a második egymást követő hónapban megelőzte demokrata riválisát. Az adománygyűjtést jól szituált támogatók hada segítette, akik nem sokkal azután kezdtek milliókat adományozni, hogy a volt elnököt New Yorkban 34 bűncselekmény miatt elítélték.

Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond egy gyűlésen 2023. március 25-én a texasi Wacóban

Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond egy gyűlésen 2023. március 25-én a texasi Wacóban

Fotó: Brandon Bell / Getty Images Hungary

A gazdag adományozók azonban még Biden mellett is kitartanak, akinek a kampánycsapata arra használta fel a korai nagy pénzügyi előnyét, hogy valódi „politikai gépezetet” építsen ki a kulcsfontosságú államokban. A novemberi siker részben azon múlhat, hogy melyik oldal tud továbbra is pénzt kérni milliárdos támogatóitól.

Hirdetés

Trump és a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) – amely az adománygyűjtésért és a választási stratégiáért felel – a múlt hónapban 141 millió dollárt gyűjtött össze, míg Biden és a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) 85 millió dollárt. Egy június 20-án készült részleges számítás szerint Trump és az RNC összesen 170 millió dollárral rendelkezett, szemben Biden és a DNC 212 millió dollárjával.

Elítélése jót tett Trump pénztárcájának

A tehetős konzervatívok elkezdtek a zsebükbe nyúlni. Közülük a múlt hónapban Timothy Mellon, a rejtőzködő milliárdos volt a legjelentősebb, aki 50 millió dollárt adományozott egy Trump-párti adománygyűjtő szervezetnek. Ez minden idők egyik legnagyobb összegű választási adománya, amely azonnal érezhető hatással volt a kampányra. Röviddel a pénz átvétele után a szervezet 100 millió dollárt költött reklámokra. 

Az 50 millió dolláros nagyságrendű egyéni adományok ritkák az amerikai kampányokban. Hasonló méretű adományok olyan jelöltektől érkeztek, akik saját maguk finanszírozták kampányukat, vagy olyan családoktól, akik együtt adták ugyan, de technikailag felosztották egymás között a pénzt.

Mindebből az látszik, hogy sok adományozó túllépett a Trumppal kapcsolatos aggályain. Idetartoznak azok is, akik korábban nyilvánosan elítélték Trumpnak a 2020-as választási eredmény megdöntésére tett kísérleteit és a január 6-i fővárosi zavargásokban játszott szerepét. Köztük van többek között Steve Schwarzman, az egyik legnagyobb befektetési vállalat, a Blackstone vezérigazgatója, aki Joe Biden gazdasági, bevándorlási és külpolitikai programjával szembeni aggályaira hivatkozott, amikor a múlt hónapban bejelentette, hogy támogatja Trumpot.

Az antiszemitizmus drámai terjedése arra késztetett, hogy még sürgetőbben koncentráljak a közelgő választások következményeire

– mondta a zsidó származású Schwarzman, aki évtizedekre visszamenőleg a Republikánus Párt támogatója.

A támogatók közül sokan azt remélik, hogy Trump személyében a szabadpiacot támogató jelölt kerül a Fehér Házba – még akkor is, ha a tőzsde szárnyal Biden elnöksége alatt. Trump jelenlegi támogatói között sok a pénzügyi és olajmágnás, akik <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2024/06/27/egyesult-allamok-elnokvalasztas-tamogatas-donald-trump-joe-biden/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …