2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Miért szimpatikus annyira Trump a fiatal szavazók körében?

Hirdetés

Miért szimpatikus annyira Trump a fiatal szavazók körében?

A legutóbbi, 2020-as választáson a jelenlegi elnök Joe Biden szerezte meg az ifjú választók szavazatainak döntő többségét, közel 24 százalékpontot vert ellenfelére ebben a korosztályban. Négy év alatt azonban sok minden változott. Amennyiben a választást most vasárnap tartanák, már a 18-29 éves korosztály 26 százaléka voksolna a republikánus jelölt Donald Trumpra. Demokrata ellenfelére továbbra is picivel többen, a lakosság 29 százaléka szavazna. Legalábbis erre jutott az Ipsos és a Reuters új kutatása. Ehhez jön hozzá az a jelenség, hogy a 77 éves ingatlanmágnást rendszerint alulmérik a közvéleménykutatásokon, ugyanis sokan nem merik felvállalni, hogy Trumpra fognak szavazni.

Van is miért rejtegetni a Trumpnak szánt szavazatokat. A republikánus elnökjelölt ellen jelenleg több büntetőeljárás is zajlik.

Hirdetés

Hétfőn kezdődött az első ügy tárgyalása. A hét elején Donald Trump lett az Egyesült Államok történetének első olyan volt elnöke, aki büntetőügyben állt bíróság elé. Egyébként ebben az eljárásban a politikust azzal vádolja New York állam főügyésze, hogy a 2016-os kampány idején meghamisította üzleti feljegyzéseit, annak érdekében, hogy leplezze a Stormy Daniels-nek (egykori felnőttfilm-sztárnak) kifizetett hallgatási pénzt.

Mindezek ellenére támogatói a végsőkig hűségesek a populista politikushoz.

A felmérés eredményeinek összesítése után a Reuters hírügynökség ellátogatott egy wisconsini Trump-kampányeseményre, hogy megtudja, a rossz idő ellenére kilátogató fiatalok miért szeretik annyira a 77 éves elnökjelöltet, aki akár még kampány végé előtt elítélt bűnözővé válhat.

A brit hírügynökség által megszólaltatott 20 fiatal támogató mindegyike azt mondta, hogy nem zavarják sem a büntetőügyek, sem az a gondolat, hogy Donald Trump a 2020-as választások eredményének megfordítására tett erőfeszítései miatt veszélyt jelentene a demokráciára. Egyikük fekete volt, a másik 19 fehér. Nyolcan idén voksolnak majd először elnökválasztáson.

Donald Trumpot támogatók a volt amerikai elnök egyik kampánygyűlésén

Donald Trumpot támogatók a volt amerikai elnök egyik kampánygyűlésén

Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary

Egy szó: gazdaság

A lap által megszólaltatott harminc év alatti Trump-szimpatizáns fiatalok többsége arról beszélt, hogy eléggé szorong a jövője miatt. Az infláció, az elszálló ingatlanárak, valamint az érzés, hogy a gazdaság kifejezetten ellenük dolgozik; nos, ezek voltak a leggyakrabban adott válaszok, arra, hogy miért nem támogatják Joe Biden politikáját. Sokan azt remélik Trumptól, hogy megoldja a pénzügyi problémáikat, és eléri, hogy az árak végre elkezdjenek csökkenni.

Tisztességesen keresek, és a mostani fizetésemből nem engedhetek meg magamnak egy otthont. Itt az ideje, hogy egy olyan ember kerüljön vissza a hivatalba, aki csökkenti az árakat”

– mondta a 26 éves Steve Wendt, aki egy közeli kórház biztonsági őre.

A Reuters által megkérdezett 20 ember közül 15-en az inflációra vagy más gazdasági aggodalmakra hivatkoztak, míg egy tucatnyian azt válaszolták, hogy a bevándorlás visszaszorítására tett ígérete miatt támogatják a korábbi elnököt. Többen  visszamondták Trump egyik kommunikációs fegyverét is, miszerint: „ha ő lett volna az elnök, Ororszország nem támadja meg Ukrajnát”. Mások kifejezetten az ukrán segélyek jelentette jelentős anyagi terheket firtatták. A 19 éves Collin Crego, történelem szakos hallgató szerint a tengerentúlon elköltött pénzeket jobban fel lehetne használni az olyan hazai problémák kezelésére, mint például a széleskörű kábítószerfüggőség felszámolása.

Egy húszéves lány arról is beszámolt, hogy

nagyon nehéz Trump-szimpatizánsnak lenni, mert a baloldali fiatalok rosszallóan néznek rám a nézeteim miatt, azonban egyre több barátom nyitott a gondolkodásmódomra, és egyre többen lesznek republikánusok”

– nyilatkozta a konzervatív fiatal.

Össze-vissza mérnek

Természetesen egy csapat fiatal republikánus, akik a szeszélyes wisconsini időjárással is képesek voltak dacolni azért, hogy élőben láthassák az elnökjelölt beszédét, egyáltalán nem számít az amerikai fiatalok hiteles bemutatásának. Sőt,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/27/donald-trump-fiatalok-millenialok-z-generacio-joe-biden-republikanus-wisconsin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsaihoz

Larry Connor ohiói iparmágnás és kalandor, valamint Patrick Lahey mélytengeri felfedező, a Triton Submarines társalapítója …