2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Miért lehetnek életmentőek a kamuútlevelek?

Hirdetés

Miért lehetnek életmentőek a kamuútlevelek?

Az 1980-as évek a nemzetközi terrorizmus évtizede volt. Ahogy például a New York Times jellemezte 1985-öt, az sok mindent elárul arról az időszakról. 

1985 a gépeltérítések, az emberrablások, az autóba rejtett pokolgépek és a gyilkosságok esztendeje volt.

Abban az évben térítették el géprablók a TWA 847-es járatát Bejrútba. A gép eredetileg Athénból indult az Egyesült Államokba, majd egy algériai kitérő után szállt le Libanonban üzemanyagért. A 153 utas kálváriája 17 napig tartott. A Hezbollah fegyveresei kiválogatták, majd módszeresen összeverték az amerikai állampolgárokat, köztük az amerikai haditengerészet egyik fiatal búvárát, akit végül megöltek, hogy nyomatékosítsák követeléseiket. 

Hirdetés

Ezek a megdöbbentő események adták Donna Walkernek az ötletet a kamuútlevelekhez. Az egykori texasi utazási ügynök egyfajta menekülőpapír, minden ajtót megnyitó dokumentum előállításán gondolkodott.

Így indult a kamuútlevelek karrierje

Donna Walker 1987-ben elkezdte gyártani a kamuútleveleket. Mint némi eufemizmussal a Time magazinnak adott nyilatkozatában mondta:

Ezek nem hamis útlevelek, ezek álca- vagy inkább kamuútlevelek!

A megrendelői azok a világ forró pontjain megforduló turisták, gazdag üzletemberek vagy a hadsereg alkalmazottai voltak, akik amerikai útlevéllel utaztak, és potenciális célpontjai voltak az emberrablóknak. Ezeket a túszokat ugyanis a terroristák gyakran korábban elfogott társaik kiszabadításához használták. Donna Walker megrendelői nyolc, akkor már nem létező ország útlevele közül választhattak, de a sajtónak csak egyetlenegy példát említett, a többit nem fedte fel. Ezt az úti okmányt pedig Ceylon adta ki. A külsőre nagyon meggyőző dokumentummal azonban csak egy baj volt. Nevezetesen az, hogy Ceylon 1972-ben a nevét Srí Lankára változtatta. 

Walker 1987-ben már 350 álcaútlevelet adott el.

Saját bevallása szerint ezek közül százat kormányzati tisztviselők, 120 darabot pedig a hadsereg állományába tartozók vásároltak meg. Egyébként katonai vonalon járt kedvezmény is, mert nekik 95 dollárt kellett fizetniük, míg egy amerikai turistának 135 dollárt kellett leszurkolnia az okmányért. A dolog meglepő módon nem volt törvényellenes. Az amerikai külügy akkori reagálása szerint bárki tarthat magánál ilyen papírt, de csak és kizárólag a valódi útlevelével léphet be, vagy hagyhatja el az Egyesült Államokat.

Hamis vagy álca?

A hamis útlevél valótlanul állítja, hogy tulajdonosa egy bizonyos állam polgára, így teremtve számára lehetőséget, hogy törvényellenesen belépjen egy másik országba. Az álcának használt vagy kamuútlevelet ugyanakkor egy korábban létező állam nevében adják ki, de nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/11/utlevel-hamisitvany-terrorizmus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alec Baldwin állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt

Alec Baldwin állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt

Alec Baldwin egy tévéinterjúban azt mondta, hogy nem húzta meg annak a kellékfegyvernek az elsütőbillentyűjét, …