2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Miért fekete az Iszlám Állam és miért fehér a tálibok zászlaja?

Hirdetés

Miért fekete az Iszlám Állam és miért fehér a tálibok zászlaja?

A dolog megértéséhez kicsit vissza kell mennünk az időben, illetve el kell mondani, hogy van azért olyan szervezet, amelytől még a tálibok is félnek. Ez pedig az Iszlám Állam Khorászán Tartomány nevű szervezet, röviden ISIS-K.  A terroristacsoport 2015 januárja óta aktív, a kemény magot Irakból, Szíriából, Üzbegisztánból érkezett harcosok adják, Afganisztán mellett Pakisztánban erős a jelenléte. Az elmúlt hat évben mintegy száz merényletet írnak a szervezet számlájára, civil áldozataik száma meghaladhatja az ezret.

Az Iszlám Állam különösen kegyetlen oldalága még a tálibokat is puhányoknak tartja, sokkal radikálisabb fellépést várna el tőlük és ez az erős hívószó sok tálibot csábított el soraikba. Ezért tartja egyik fontos hazai ellenfelének a talibán az ISIS-K-t.

De mi is az a Khorászán?

Az Iszlám Állam megjelenése előtt már az al-Kaida is előszeretettel használta kommunikációjában a Khorászán kifejezést. A szó ugyanis nagyon fontos földrajzi és vallási utalást hordoz. Földrajzi értelemben egy olyan iszlám előtti ősi történelmi régiót jelöl, amely a mai Irán, Afganisztán, Pakisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán egyes területeit foglalja magába. A szó perzsául azt a helyet, területet jelöli, ahol a nap kél. 

Hirdetés

Vallási jelentése azonban ennél sokkal fontosabb. Ugyan a szó nem jelenik meg az iszlám szent könyvében, a Koránban, viszont megtalálható az egyik legfontosabb iszlám jogforrásban, a hadíszokban. 

Hadíszok a jogmagyarázatok

Szalai Máté egy 2015-ös tanulmányában így foglalta össze a hadíszok lényegét: Mohamed tetteiről és tanításairól szóló történetek, amelyek a Korán mellett az iszlám legfontosabb jogforrásának tekinthetőek. A hadíszok két részből állnak: magából a történetből, illetve egy olyan hivatkozási láncolatból, amely elvezet Mohamedhez vagy közvetlen környezetéhez. A történelem során számtalan hadísz keletkezett, ám soknak megkérdőjelezhető a hitelessége. Számos uralkodó, vallásfilozófus vagy politikus ugyanis gyakorlatilag utólag „gyártott” egy hadíszt saját tevékenységének, hatalmának vagy politikájának igazolására.

És itt jön a kapcsolat az Iszlám Állam (IÁ) fekete zászlajával. Az IÁ a 2010-es évek közepén kiáltotta ki rövid életű kalifátusát a polgárháború sújtotta Szíria és Irakból kiharapott területen. Propaganda videóikon előszeretettel használták és vonultatták fel feketébe öltözött harcosaikat tömött sorokban, amint az IÁ fekete zászlóját lengetik.

Mohamed a hadíszok egyikében azt jövendölte, hogy egy fekete zászlós nép érkezik keletről és segítséget fog nyújtani az apokalipszis előestéjén a megváltónak, a Mahdinak. A végső csatát pedig együtt vívják majd Sámban, amely a mai Szíria területét jelöli. Egy másik hadísz szerint a Próféta meg is nevezte a területet: „ha meglátod a Khorászánból jövő fekete zászlókat, menj hozzájuk azonnal, mert köztük megtalálod a kalifát, a Mahdit.” Mivel Khorászán az iszlám központi területeitől, vagyis a szent városoktól – Mekka, Medina, Jeruzsálem – keletre fekszik, így azonosítható a dzsihadista […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/18/iszlam-allam-talib-zaszlo-khoraszan-mohamed/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A különutas demokrata szenátor rengeteg pénzt kapott republikánus támogatóktól

A különutas demokrata szenátor rengeteg pénzt kapott republikánus támogatóktól

Kyrsten Sinema, Arizona állam szenátora számos olyan támogatótól megkapta a törvény által engedélyezett legmagasabb összegű …